„V příštím týdnu se sejdu s paní starostkou. S předstihem jsem jí řekl, že pro mě existuje jediná možnost – buďto musí nechat sochu předělat, nebo ji zbourat a postavit novou. Nemůžu však k soše přijít a vlastníma rukama ji zbourat,“ říká.

Bronzovou sochu za 600 tisíc korun vytvořil sochař David Moješčík, který si za podobou stojí. Snad více než jeho pohled na umění lidem vadí fakt, že o zhotovení sochy se nemohlo ucházet více autorů.

„Aby třetí zakázka tohoto typu byla dána z ruky jednomu umělci, považuji za hlavní problém celé věci,“ podotkl už dříve primátor Ostravy Tomáš Macura.

Autorem sochy Věry Špinarové v Ostravě je David Moješčík.
Fenomén "Špinarka" aneb Jde stále jen o sochu? Podle autora za vše mohou fotky

Podle zjištění Deníku bylo zhotovení sochy Věry Špinarové (stejně jako Leoše Janáčka) zadáno jako běžná zakázka malého rozsahu, kdy byl poptán jeden autor (Moješčík), aby předložil návrh. A tak se i stalo. Potvrdil to ještě donedávna místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Dalibor Mouka, který přijal myšlenku realizace soch za svou.

„Je to umělecké dílo, kdy zodpovědnost jde za autorem. Já za nim však stojím. Mrzí mě, že se celá situace tolik vyostřila. Když si poslechnete autora co a jak dělal, máte z toho jiný pocit, než jaký dnes mezi lidmi převládá,“ soudí Mouka.

VOLALI, AŽ BYLA HOTOVÁ

Komunikace s rodinou podle něj probíhala tak, že sochař dostal kontakt na syna, aby se s ním spojil.

„Sochař mi skutečně volal, chtěl znát datum mamčina narození. Když jsem se jej zeptal, jestli už na soše začíná dělat, řekl mi, že už je hotová,“ poodhaluje Adam Pavlík zákulisí vzniku sochy. Hotovou ji sám viděl až týden před odhalením. „Předtím jsem nedostal možnost cokoliv řešit.“

Ostravská socha Věry Špinarové se stala terčem vtipů na internetu.
Ostravská socha Věry Špinarové se stala terčem vtipů na internetu

„Jestliže nejbližší rodina řekne, že se jí to nelíbí a že s tím nesouhlasí, tak je to vlastně to nejhorší, co se mohlo stát,“ konstatuje Macura.

Pokud žádosti Adama Pavlíka o změnu či odstranění sochy obvod nevyhoví, je syn připraven podniknout další kroky. „Jaké by byly, to netuším, musím se poradit, nikdy jsem nic takového neřešil.“

Starostka obvodu Petra Bernfeldová se už dříve vyjádřila, že věří, že si socha své příznivce našla a ještě najde, ale s Adamem Pavlíkem je připravena diskutovat.

Slavnostní odhalení sochy Věry Špinarové v Husově sadu.
Socha Věry Špinarové rozdělila Ostravu! Zklamaný je i její syn: To není maminka

Petice s žádostí o odstranění sochy měla dnes, 18. října 2018 ve 14 hodin 1067 podpisů - více zde.