V českých nemocnicích pracují stovky zahraničních lékařů a stále se hovoří o jejich jazykových i odborných zkouškách. Kvalifikace, kterou získali ve své rodné zemi, může být v porovnání s českým standardem nedostačující. Ve Slezské nemocnici působí v současnosti už mimo zkušební dobu pět ukrajinských lékařů.

„Dva mají za sebou aprobační zkoušky, a jeden navíc i atestaci z příslušného oboru, další dva lékaři mají písemné zkoušky a jedna lékařka je před složením písemné zkoušky. Jejich znalost češtiny je dobrá a všichni si jazyk neustále zdokonalují,“ říká mluvčí opavské nemocnice Jiří Krušina s tím, že slovenští lékaři nejsou ve Slezské nemocnici za cizince považováni a značná část jich studovala na českých univerzitách.

Jeden z ukrajinských lékařů působí na gynekologicko-porodnickém oddělení a primář Alfréd Dőrr si ho nemůže vynachválit.

„Je u nás už tři roky a jsem s ním mimořádně spokojený. Jde o empatického člověka, který dokonale zapadl do kolektivu a k pacientkám se chová přímo skvěle. Navíc je zručný operatér. Prostě dokonalý odborník a měl jsem s ním pořádnou dávku štěstí. Zaměstnat cizince je totiž pokaždé sázka do loterie,“ říká primář Dőrr.

PETER HORVÁTH je ve funkci ředitele Městské policie Opava od října 2016.
Opava: pokus o odvolání ředitele městské policie nebyl úspěšný

Ze začátku neuměl Ukrajinec česky, ale rychle ten problém dohnal.

„V Praze absolvoval velmi náročné zkoušky, obtížné i pro české lékaře, a zvládl je,“ dodává spokojený primář.

Podobně pozitivní názor na práci ukrajinského lékaře na chirurgickém oddělení má i primář Jiří Hájek, a také jeho kolegové na neurologii a na interně.

Důvodem zaměstnávání lékařů z Ukrajiny je nedostatek českých lékařů a vedení opavské nemocnice si je pečlivě vybírá.

Fotografie balíčků, které obsahují nebezpečnou látku.
Smrtící drogy: další obviněný

„Pokud spokojeni nejsme, přerušujeme spolupráci s dotyčným lékařem už ve zkušební době. Aprobace si zahraniční lékaři pracující v naší nemocnici dodělávají,“ konstatuje Jiří Krušina.

V opavské nemocnici pracují tito lékaři vždy pod dohledem plně atestovaného lékaře a primáře oddělení.

„Občas se z různých prohlášení dozvídáme o tom, že jsou lékaři z Ukrajiny nebezpečí pro naše pacienty. Není to pravda,“ dodává mluvčí Krušina.

Pro české pacienty je asi daleko větší nebezpečí to, že je v budoucnu nebude mít kdo léčit. Pokud totiž dojde k zastavení projektu Ukrajina, půjdou tito zahraniční lékaři pracovat do Německa nebo do Rakouska.

Rozbory ukázaly, že skvrna na Hlučínském jezeře nevznikla kvůli chemikáliím.
Štěrkovna v pohotovosti. Místní vyděsila skvrna na hladině jezera