Podzim se už ohlásil prvními nočními mrazíky. A začalo i období, kdy nás začínají trápit nachlazení, infekce dýchacích cest a nejrůznější virózy.

Své první podzimní viróze už čelila i teprve osmiměsíční Klárka z Orlové.

„Malá začala pokašlávat, trápila ji i rýma, teplotu ale neměla. Pro jistotu jsme ale zašli k lékařce. Předepsala jí nějaký sirup i nějaké kapky. Potom začala pokašlávat a posmrkávat manželka. Naštěstí ani ona neměla zvýšenou teplotu,“ uvedl pan Petr z Orlové. Jak dodal, sám cítil, že v top formě nebyl koncem minulého týdne ani on. „Byl ale díky svátku o den delší víkend, tak jsem si odpočinul a už jsem v pohodě,“ dodal muž z Orlové.

Ilustrační foto.
V Česku přibývá nachlazených. Firmám se kupí neschopenky

Ostravská praktická lékařka pro dospělé Kateřina Honková říká, že situace se opakuje každým rokem.

„Zatím k nám chodí hlavně lidé s virózami. Takže klasická rýma, kašel, bolesti v krku. Přechodně mají někteří pacienti i zvýšené teploty,“ upřesnila lékařka Kateřina Honková s tím, že lidé by měli virózy vyležet. Vhodnou prevencí viróz je podle lékařů dostatek vitaminů, otužování a vyhýbání se uzavřeným prostorám, kde bývá na jednom místě hodně lidí.

„Faktorem, který lidé stále podceňují, je přiměřené oblékání. Pokud někdo vyrazí v těchto dnech v kraťasech a žabkách, tak se nemůže divit, že onemocnění. Někteří lidé jsou ale nepoučitelní,“ dodala lékařka.

Zkušený ostravský praktický lékař a geriatr Hugo Přibyl odpověděl, že zatím žádný větší nápor pacientů nepozoruje.

Ilustrační foto.
Jdeme volit. Jak na to?

„Pokud už někdo virózu má, je nejlepší určitě ji vyležet. Člověk by měl pít dostatek tekutin a nezapomínat na vitaminy. A tím nemyslím jen vitamin C. Studie z posledních let totiž prokazují, že pro obranyschopnost organismu, stejně tak i pro klouby a plíce, je velmi důležitý vitamin D. Průzkumy zároveň ukázaly, že naši obyvatelé mají tohoto vitaminu nedostatek,“ upozornil Hugo Přibyl.

Jak dodal, vitamin D získává organismus i ze sluníčka, ale je třeba ho dodávat i jinak.

„Je obsažen například v rybím tuku, ten ale lidem moc nechutná. Obecně ale konzumace ryb, případně užívání vitaminu D v kapkách, určitě k větší obranyschopnosti přispěje. A na co se občas zapomíná, to je dobrá psychická kondice. Opravdu platí, že když je člověk odpočatý a dobře naladěný, tak určitě má větší šanci odolat viróze, než pokud je unavený a vyčerpaný,“ dodal ostravský geriatr.