„Fungovat tady budou tři sociální pracovnice, které budou pomáhat pěstounským rodinám se všemi náležitostmi, které k pěstounství patří po odborné stránce, tj. sociální poradenství, pomoc při obtížích ve výuce, pomoc se zajištěním adekvátních odborníků a budou s pěstouny spolupracovat na podporovaném bydlení,“ vysvětlila ředitelka SOS vesniček Jindra Šalátová.

Dodala, že v rámci tohoto programu nabídnou SOS vesničky pěstounům podporované bydlení. To spočívá v částečném hrazení nájmu v bytech Heimstaden. Předpokládáme, že to se bude týkat asi 40 bytů,“ řekla.

Demolice ZŠ Mánesova.
Demolice zchátralé ZŠ Mánesova započala. Na místě vyroste moderní sportovní hala

Připomněla také, že bydlení v SOS vesničky v Havířově není soustředěné ve speciálních domem, ale pěstouni bydlí v běžných bytech v majetku Heimstaden. „Stejně jako v Havířově funguj í SOS vesničky i v jiných městech a bychom,“ uvedla ředitelka SOS vesniček s tím, že zájem o dotované ubytování je velký.

Druhý projekt je svým zacílením vůbec první svého druhu v Česku. Bude vyhledávat mladé rodiny, kterým hrozí odebrání dítěte, nebo maminky, které zvažují dítě odložit z důvodu nedostatečné podpory z okolí.

Jan Staněk z Horních Bludovic letos vypěstoval nejtěžší dýni v Česku - vážila 175 kilogramů.
Rekordní dýně Česka vyrostla na Karvinsku. Zahradník chce být nejlepší na světě

„Připravujeme ve spolupráci s Heimstaden vybavené malometrážní byty, kde budou po dobu půl roku tito rodiče procházet intenzivním tréninkovým programem. Zaměříme se na nezralé rodiče, maminky i tatínky, ale i páry, na podporu rodin, aby se naučily žít se svým miminkem, v podmínkách, které jsou určitým způsobem chráněné, aby si vytvořily bezpečné pouto se svým dítětem. Program je šestiměsíční,“ vysvětlila Jindra Šalátová.

Kompletně hradit provoz kanceláře i zajištění obou projektů budou SOS vesničky schopny díky prostředkům společnosti Heimstaden. Ta se v rámci své globální iniciativy s názvem A Home for a Home rozhodla mezinárodní federaci SOS dětských vesniček věnovat ročně více než 11 milionů eur. Dar bude směřovat do více než 30 různých iniciativ v 19 zemích světa.