Poslední březnovou středu okolo osmé hodiny ráno bylo v bývalé kotelně poblíž obchvatu města živo. Pracovníci technických služeb Jeseník a obce Česká Ves z prázdné budovy stěhovali poslední artefakt – až tři tuny těžkou a dva a půl metru vysokou sochu Rudoarmějce.

„Sochu zvedneme na úvazcích na vidlích a vysokozdvižný vozík ji vyveze ven. Naloží ji na nákladní auto, které ji odveze,“ popsal Roman Janas, který se zabývá zajateckými tábory na Jesenicku v období druhé světové války a v přemístění sochy se angažoval.

Město Šumperk, 30. března 2021.
Jaro! Šumperáci zaplnili ulice, parky ožívají. Podívejte se na parádní fotky

Předobrazem zastřelený voják

Socha Rudoarmějce od poloviny 60. let 20. století stála na dnešním náměstí Hrdinů v Jeseníku. Za komunistického režimu se u ní konala řada režimních oslav a manifestací.

Předobrazem vojáka, kterého socha zobrazuje, je nicméně skutečná historická osobnost. Kapitán Rudé armády Mark Mefodjevič Fedorčenko byl zastřelen poslední den druhé světové války před hotelem Krone v Jeseníku.

Starosta Lipové-lázní Lubomír Žmolík
Z turismu přijdeme asi o milion, říká starosta Lipové Lubomír Žmolík

Socha byla začátkem 90. let sejmuta a uložena v areálu technických služeb. V poslední době ležela na podlaze staré kotelny. Prostor však bylo třeba vyklidit, město totiž areál jako nepotřebný prodalo.

Z devadesátých let je socha potřísněna rudou barvou. Částečně je i poškozena. „Má uražený nos a díval jsem se, že i možná i část pažby samopalu,“ popsal Roman Janas.

Zástupci města Jeseníku si převzali od zdravotnických záchranářů vyřazenou sanitku. Strážníci jí budou opilé lidi na záchytnou stanici.
Jeseník získal vyřazenou sanitku na převoz opilců. Takto vypadá

Expozice v České Vsi

Dostat několikatunovou skulpturu z prostor kotelny nebylo jednoduché. Vysokozdvižný vozík musel manévrovat po nerovné podlaze s řadou vyvýšených betonových podstavců, na nichž byla kdysi uložena technologie. Nástrahou u dveří pak byl hluboký odkrytý kanál. Socha na úvazech nemohla projet vraty kotelny, nutné ji nakonec bylo podebrat vidlemi.

„Však jste to viděl sám. Na jedné jsem mohl spadnout do díry a tady jsem měl strach, abych nepíchl kolo o ty ostré trny, které upálili švajcem. Ale nakonec dobrý,“ poznamenal k náročnému manévru řidič vysokozdvižného vozíku.

Socha svatého Jana Nepomuckého na náměstí v Jeseníku s čepičkou proti 5G záření (vlevo). Socha svatého Jana Nepomuckého na náměstí v Jeseníku s plynovou maskou (vpravo)
Světci v Jeseníku nasadili plynovou masku. Měl už i roušku či 5G čepičku

Socha Rudoarmějce putovala do meziskladu v České Vsi. Možná ještě letos se stane součástí expozice věnované období druhé světové války na Jesenicku, která vznikne ve staré hasičské zbrojnici v České Vsi.

„Expozice nebude věnována jen Fedorčenkovi, ale všem válečný zajatcům, kteří na Jesenicku zemřeli,“ dodal Roman Janas.

Jesenická radnice. Ilustrační foto
Dostupné bydlení? Jeseník razí cestu unikátní v celém Česku