Do výzvy se v letošním roce přihlásila obec Těrlicko, která chce zbourat objekt č. 47 v místní části Hradiště pod Babí horou. Ten v dávné minulosti sloužil jako polská škola. „Posledních deset let už není využíván, dnes je to v podstatě neobyvatelná ruina. Po zbourání objektu chceme na pozemku vysadit zeleň a výhledově umístit herní prvky pro děti,“ nastínil plány starosta obce Martin Polášek.

Životice u Nového Jičína, obec se šesti sty obyvateli, požádala o dotaci na demolici domu č. p. 110. „Jedná se o dům v dolní části obce, která byla před deseti lety v červnu postižena přívalovou povodní. Nyní je vyklizen a zabezpečen tak, aby nebyl nebezpečný svému okolí. V souladu s územním plánem nemůže být dále využíván k bydlení, a proto bude zbourán. Máme už vydán demoliční výměr,“ řekl starosta obce Pavel Hasalík. Vzhledem k tomu, že dům stojí u silnice, plocha bude nejspíš využita k veřejné zeleni. Podle starosty by s demolicí chtěli začít ještě letos.

V minulosti dotaci úspěšně čerpala například města Karviná, Bohumín nebo obec Dvorce. Ve většině případů byly pozemky po zbouraných domech zatravněny. (kut)

Ilustrační foto
Databáze brownfields v kraji se sjednotily