Známý ostravský mykolog Michal Graca upozorňuje všechny začínající houbaře, aby byli během léta hodně opatrní a v případě, že si nejsou stoprocentně jistí druhem, aby ho raději nesbírali, respektive nejedli.

„Když to řeknu lidově, tak základní pravidlo každého houbaře je: sbírám, jen co opravdu znám,“ řekl Michal Graca, který je členem České vědecké společnosti pro mykologii a v Ostravě vede mykologickou poradnu.

Češi jsou národ houbařů. Jaké jsou podle vás tři základní rady pro ty, kteří chtějí se sbíráním hub začít?
V každém případě by se měl každý naučit poznat ty nejdůležitější a nejznámější jedovaté houby. Doopravdy se nevyplatí riskovat a nejlepší opravdu je, když lidé sbírají jen základní druhy hub, u kterých si jsou naprosto jistí, že je rozeznají od ostatních. Zejména pak samozřejmě od jedovatých a nejedlých. Začínající houbař by si měl pořídit i kvalitní atlas hub a snažit se houby poznávat nejen podle obrázku, ale i podle popisu, který je velmi důležitý. Houbař by měl také vědět, že některé druhy jsou u nás chráněné.

Dá se na houbařskou sezonu i odborně připravit?
Samozřejmě. A všem lidem, kteří chtějí začít sbírat houby, bych doporučil návštěvu v poradně, kde jim odborníci poradí a hlavně odpovědí na jakékoliv otázky.

Hodně houbařů se řídí počasím. Kdy je podle vás ideální do lesa vyrazit?
Nejlepší je chodit v době, kdy mají houby ideální podmínky vytvářet plodnice, to se může v různých obdobích lišit. Zpravidla to bývá, když je půda dobře nasáklá vodou, což je několik dnů po dešti.

Řada houbařů vyráží už brzy ráno…
Já chodím i odpoledne, v lese bývá rozhodně větší klid.

Vyplácí se vracet na stejná místa?
Ano, obecně totiž platí, že zkušený houbař se může na určitá místa spolehnout. Navíc na nich vidí mnoho stejných hub, které se může naučit poznávat.

Jsou letní prázdniny a řada lidí vyráží na dovolenou do zahraničí. Doporučujete sbírat houby i tam?
Tady je třeba si uvědomit hodně věcí a být opět velmi obezřetný. Některé druhy jsou na rozdíl od nás třeba v dané lokalitě v zahraničí chráněny. V různých zemích nebo kontinentech rostou i úplně jiné druhy, které český houbař nemusí nebo ani nemůže znát.