Zapadlá část Ostravy, do které se běžný člověk i za bílého dne prakticky bojí vkročit, se nyní dostala do popředí zájmu médií. Právě v této přívozské lokalitě se podílí podle všeho na byznysu s chudobou i poslanec za SPD Lubomír Volný, který tam pronajímá své dva domy. I proto se Deník vydal včera dopoledne zmapovat situaci v tzv. zadním Přívoze.

Průvodci, s nimiž jsme se včera dopoledne procházeli Božkovou ulicí s úmyslem zjistit, jak se tady bydlí, se pohybují na obou stranách.

Svá jména i tváře si nechávají pro sebe, poskytují nicméně cenné poznatky. Třeba upozornění na rodinku se školou povinnými dětmi zevlující u jednoho z obchodů.

Byznys s chudobou: jede v něm i poslanec za SPD Volný?
Byznys s chudobou: jede v něm i poslanec za SPD Volný?

„Lidé tu nechtějí žít kvůli dětem. Ty klidně i od pěti let kouří cigarety, od osmi pak i marihuanu. Rodiče si přejí, aby v tom nevyrůstaly. Jenže když se s nimi přestěhují do předního Přívozu do sadu Boženy Němcové, na Křižíkovu ulici -, tak je tamní rodiny většinou nepřijmou a musí se tady k nám vracet zpět,“ tvrdí průvodci.

Ti mají informace o tom, že by se ze tří čtyř činžáků měli do konce roku vystěhovat jejich obyvatelé kvůli změně majitelů domů. Žigovi Tokárovi se třinácti dětmi to ovšem popírají. „A neotevřu, nemám klíče!“ zní zpoza jejich dveří ženský hlas spolu se psím štěkotem a dětským halasem.

Ostatně neotevírá nikde nikdo. „Já šetřím na nový byt,“ konstatuje v okně obecního činžáku paní v seniorském věku. Je podle svých slov vdova vychovávající vnučku. Se vším všudy platí desetitisícové nájemné. Život zde označuje za strašný. Zdůrazňuje, že patří k hrstce usedlíků, kteří pravidelně a dobrovolně přikládají ruce k dílu a v okolí uklízí.

Zastávka Dřevoprodej v Ostravě, snímek z listopadu 2017.
Nejhorší zastávky MHD v Ostravě? Patří k nim i ty hodně frekventované!

O kousek dál se pracuje, stavaři rekonstruují zřejmě privátní vilku. Materiál jim dováží osádka škodovky s řízením vpravo a britskou poznávací značkou. „Vypadá to na sídlo firmy. Těch se tu objevuje čím dál tím více. Snad i proto se majitelé snaží vypudit původní nájemníky,“ míní průvodci u dalšího, již zrenovovaného činžáku.

Vedle kouká z okna pan Horváth, na slovo skoupý táta deseti dětí. Mladá sousedka z přízemí je ještě uzavřenější, nicméně nakonec oba prohlašují, že u soukromníka platí méně než v obecním bytě. „Kur…, buz…, nefoť!“ začíná pak na ulici přituhovat.

Průvodci podotýkají, že nadávající mají „fotek plné facebooky“. Nakolik jsou pravdivé zkazky o domácnosti bez bytových dveří či chlapci nonstop se sprchujícím na výletě (doma to nemá), posoudit nelze.

Věrohodnější se jeví zprávy o lidech bez dokladů (nechodí ani volit) i smluv zajišťujících jim bydlení. V domě v ulici E. Krásnohorské má dekret prý jedna rodina z devíti…

Snahy spojit se s majiteli činžáků, kteří se často střídají, jsou údajně marné. Telefony nezvedají ani terénním pracovníkům působícím v lokalitě a evidujícím aktuální potíže s bydlením u deseti až patnácti romských rodin. A kvůli vyhlášce vymezující místa, kde se nebudou poskytovat příspěvky na bydlení, panují obavy ze zhoršení situace.

Budovy odborné školy v Kunčicích chátraly a zely prázdnotou takřka pět let.
Učiliště v Kunčicích dostává druhou šanci. Místo bourání přichází rekonstrukce

K TÉMATU

Obecní byty: 45 až 55 korun za metr čtverečníPatnáct tisíc, deset tisíc, šest tisíc… Co okno či dveře, to uváděná jiná částka za nájemné v zadním Přívoze. Spolehnout se tak dá na vyjádření z radnice Moravské Ostravy a Přívozu, podle něhož se v uvedené lokalitě účtuje pětačtyřicet až pětapadesát korun za metr čtvereční. To platí samozřejmě pro obecní bydlení! „Našich bytů je 235. Z toho je 69 pronajato neziskovým organizacím, nejvíce jich spravuje Armáda spásy,“ uvádí mluvčí úřadu Jana Pondělíčková.

Třinácté výročí první stížnosti na stav příjezdové komunikace si připomněli obyvatelé ulice Na Mýtě v Hrabůvce.
Na rozbité cestě v Hrabůvce si letos ublížili už dva senioři
Ilustrační foto
Policie hledá svědkyni tragické nehody v Ostravě