Oprávněné reklamace se podle AČCKA často vztahují na nedostatky spojené s ubytováním a rozsah stravy. Jedná se například o nefunkční klimatizace, nezajištění výhledu na moře, přestože byl objednán, či přesun do ubytování nižší úrovně.

„Snahou CK většinou bývá reklamacím předejít, proto se setkáváme s nabídkou pohotovostní linky, kde lze případné nedostatky nahlásit už v době pobytu a okamžitě i řešit,“ uvádí AČCKA.

To, že zákazník by měl zjištěnou vadu zájezdu vytknout ihned v místě pobytu, radí i Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska (SOS-MSK).

„Podle situace se může obrátit přímo na recepci hotelu. To v případě, pokud například požaduje výměnu pokoje. Ideální je ale kontaktovat pořadatele zájezdu prostřednictvím delegáta CK,“ radí obránci spotřebitelů.

Pokud nedojde k okamžité nápravě, měl by podle předsedkyně SOS-MSK Marcely Reichelové zákazník trvat na sepsání protokolu o vadách zájezdu a zdokumentovat celou situaci (například fotografiemi atd.). „Pokud pořadatel zájezdu neodstraní vady ani v přiměřené lhůtě, kterou mu zákazník určí, může si pak zákazník ve vhodných situacích zjednat nápravu i sám a poté po cestovní kanceláři požadovat úhradu nákladů, které účelně vynaložil na odstranění vady. Například pokud pořadatel nezajistí dopravu z hotelu na letiště, může si zavolat taxi a požadovat náhradu nákladů,“ upřesnila předsedkyně SOS-MSK.

Jak zároveň upozornila, podmínkou pro uplatnění práva na slevu a náhradu vzniklé škody je vytknutí vady zájezdu u pořadatele bez zbytečného odkladu poté, co zákazník vadu zjistí. Tak, aby měl pořadatel možnost vadu odstranit.

Pokud budou požadavky spotřebitele zamítnuty nebo se strany neshodnou na výši kompenzací, má spotřebitel možnost využít mimosoudního řešení sporů, které spotřebitelům zdarma nabízí Česká obchodní inspekce. „Pokud se CK nebude chtít dohodnout ani tímto způsobem, nezbývá než se obrátit na soud,“ dodala Marcela Reichelová.

Demolice Bazalů, 15. července 2018 v Ostravě.
OBRAZEM: Začala demolice Bazalů