Jak již Deník informoval, policisté z elitního útvaru se mimo jiné objevili v kanceláři náměstkyně primátora Simony Piperkové nebo starosty Ostravy-Jih Karla Sibinského, jejich kroky směřovaly i na Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Ochránci zákona zajistili počítače, listinné a další důkazy. Nikdo zatím nebyl obviněn.

Zástupci protikorupční policie se k zátahu odmítli vyjádřit s tím, že poskytování informací si vymínilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. „Předmětem prověřování jsou zakázky vyhlašované jak statutárním městem, tak některými příspěvkovými organizacemi, případně městem ovládanými obchodními společnostmi," Deníku dozorující státní zástupce Vít Koupil. Mluví se o veřejných zakázkách, které se týkají Městské nemocnice Ostrava a Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě.

To potvrdila i náměstkyně primátora Simona Piperková. „Přišla ke mně policie. Požadovala doklady veřejných zakázek organizací v mém resortu, konkrétně Městské nemocnice Ostrava a Domu kultury Poklad. Policisté si vyžádali například doklady o dotacích nebo zápisy z dozorčích rad," řekla Deníku Piperková s tím,že veškeré veřejné zakázky si tyto organizace zadávají samy, nikoliv město.

VÍCE KE KAUZE SE DOČTETE V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU 

Trestné činy

Podle dostupných informací by se mělo jednat o podezření z trestných činů sjednávání výhody při veřejné zakázce, pletichy při veřejných zakázkách a porušení pravomoci úřední osoby. Maximální sazba je pět až dvanáct let vězení. Starosta Jihu Karel Sibinský Deníku řekl, že se policisté zajímali o veřejnou zakázku, na které se podíleli bývalí radní nejlidnatějšího obvodu. „Protikorupční policie mě požádala o součinnost s případem, který se řeší od roku 2012," prozradil Sibinský.

Důkazy

Detektivové získali řadu důkazů. „Byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor, dále byly požádány fyzické i právnické osoby o poskytnutí nezbytné součinnosti při vydání listinných materiálů, případně výpočetní techniky," dodal Koupil. Mezi oslovenými figuroval i krajský úřad.

„Z vyžadovaných dokladů krajský úřad disponoval pouze malou částí, veškeré tyto podklady policii vydal a žádosti tak vyhověl. Konkrétnější informace není krajský úřad v průběhu trestního řízení oprávněn poskytovat," sdělil ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Kriminalisté svou pozornost zaměřili i na ostravský magistrát, radnici městského obvodu Ostrava-Jih nebo Kulturní dům Poklad v Ostravě-Porubě.

„Během akce nebyly zjištěny žádné problémy s orgány, které jsme požádali o součinnost," řekl Koupil, podle kterého by vyhodnocení důkazů mohlo trvat i několik týdnů.

„Urychleně budeme vyhodnocovat důkazy zajištěné při prohlídkách a budeme je dávat do souvislosti s důkazy, které zatím máme. Pokud dospějeme k závěru, že je na místě zahájit trestní stíhání, tak trestní stíhání konkrétních osob zahájíme," uvedl státní zástupce, který se odmítl vyjádřit o počtu podezřelých a konkrétní výši možné škody.

„Celkovou škodu budeme konkretizovat na základě výsledky domovních prohlídek a navazujících úkonů. V současné době máme sice určitou představu, ale o ní nebudeme hovořit," řekl Koupil, který jen uvedl, že by se mělo jednat o miliony korun.

Boj?

V souvislosti s razií se objevily spekulace, že podnětem k akci protikorupční policie mohlo být oznámení některé ze znesvářených stran uvnitř moravskoslezské ČSSD. „Nemyslím si to. Nic tomu nenasvědčuje. Nemám o tom ani informace," řekla náměstkyně primátora Piperková.

K TÉMATU

Zda se razie protikorupční policie týká jen Městské nemocnice Ostrava a Domu kultury Poklad, není jasné. Deník již před několika měsíci upozornil na devět velkých veřejných zakázek za několik set milionů korun, které zadalo město Ostrava. O zakázky se z důvodu možného zvýhodnění určitých uchazečů začala zajímat protikorupční policie. Jednalo se mimo jiné o cyklostezky, kulturní dům, nebo silniční stavby - více zde: Zakázky Ostravy halí stín korupce. Šetří je policie