O půl druhé odpoledne dorazila Samková na hlavní pódium. Dekorovala spolu se svými trenéry žáky základních škol z kraje. Všem namalovala pověstný knír, který má na závodech. Poté na dálku pozdravila také fanoušky v Ostravě.

„V Koreji to bylo super, ale v Brně, a myslím si že i v Ostravě, to je lepší. V Pchjongčchangu v olympijské vesnici totiž nebyly děti,“ smála se snowboardistka.

Na bronzovou medailistku se přišel podívat také Jan Rovný. „Závod jsem bohužel sledoval až ze záznamu, ale i tak byl závěr strhující. Jsem rád, že jsem teď mohl Evu vidět naživo,“ řekl návštěvník festivalu.

Olympijský festival u Ostravar arény, čepice Raškovka
Raškovka, hitovka olympiády, je v Ostravě vyprodaná

Do České republiky přiletěla prvním expresem českých sportovců. „Letěla jsem v byznysu, takže si nemůžu stěžovat. Byla jsem spokojená, pospala jsem trochu,“ usmála se zlatá medailistka z olympiády před čtyřmi lety v Soči.

V Olympijském parku na brněnském výstavišti si vyzkoušela na skateboradu pumptrackovou dráhu, rozdala rozhovory i několik podpisů dětem. „Je neuvěřitelně pohodová, přátelská a nad věcí. Sledovala jsem její závod, přišlo mi to neuvěřitelné a napínavé. Obdivuju, když člověk dokáže zopakovat takový úspěch a získat další medaili na dvou olympiádách po sobě,“ povídala bývalá brněnská moderní gymnastka a reprezentantka Monika Míčková.

Karel Novotný na běžkách v areálu Olympijského festivalu v Ostravě.
Nejvěrnější návštěvník Olympijského festivalu v Ostravě? Zřejmě Karel Novotný

Povinnosti spojené s olympijským úspěchem bere s úsměvem, ale přiznává, že je ještě unavená. „Na hokej jsem vstávala, ale ne plánovaně. (smích) Šla jsem spát v osm večer, protože jsem byla fakt unavená, a probudila se ve čtyři ráno. Ale díky tomu jsem viděla celkem dobrý hokej,“ prohlásila rodačka z Vrchlabí, která ještě sípala kvůli fandění její bronzové kamarádce rychlobruslařce Karolíně Erbanové.

Samková fandila i českým hokejistům. Od čtvrté hodiny a desáté minuty ráno nastoupili ve čtvrtfinále proti výběru Spojených států amerických, který v dramatickém souboji porazili 3:2 po samostatných nájezdech.

Olympijský festival v Ostravě u Ostravar Arény, únor 2018. Ilustrační foto.
Na chvíli bobistou, sáňkařem nebo skeletonistou