Na akci dorazila odhadem více než stovka osob nejen z české, ale i z polské republiky. V Polsku připadá na 11. listopad den polské Nezávislosti.

„V minulosti se v tento den Poláci stavěli proti neonacistům. My se dnes stavíme spolu s nimi na odpor proti zákonům, které jsou v rozporu s lidskými právy," uvedla ostravská zastupitelka a jedna z inicátorek průvodu Gabriela Macečková. Protesty byly na čtvrtek plánovány například i v polské Varšavě.

Reuse centru Ostrava. Podzim 2021.
Reuse centrum v Ostravě, tam, kde zachraňují staré věci a prodávají levně dál

V Ostravě se mimo jiné četl také dopis, který aktivisté adresovali polské konzulce v Ostravě, v němž se ohrazovali proti omezování lidských práv a svobod a krokům polské vlády. Zároveň ji vyzvali, aby vyrozuměla polskou vládu o tom, že cesta, kterou se tamní garnitura vydala, je podle protestujících nehumánní.

Příchozí poté utvořili špalír a společně s transparenty a svíčkami se vydali od polské ambasády směrem na Masarykovo náměstí až ke kostelu sv. Václava. Zde minutou ticha uctili památku mrtvé Izabely. Celý protest se konal v poklidné atmosféře.

Lékaři jsou mimo službu

Nešťastná událost, proti níž se v Ostravě demonstrovalo, se stala v nemocnici v polské Pštině už letos v září, na veřejnost ale informace začaly postupně vyplouvat až před několika dny. Třicetiletá Izabela byla v pátém měsíci těhotenství, když se dozvěděla, že plod trpí vážnými vývojovými vadami. I přesto se ale dítě rozhodla donosit. V polovině září však nastaly komplikace, a když jí ve dvaadvacátém týdnu praskla voda, skončila v nemocnici v Pštině v jižním Polsku.

Ondřejova bouda se nachází na ulici Brandlova, 5. listopadu 2021 v Ostravě.
Neuvěřitelný příběh bezdomovce Ondry: i takto se dá bydlet v centru Ostravy!

I tamní lékaři po ultrazvuku potvrdili vývojové vady plodu, ukončit těhotenství ale nechtěli. Teprve jakmile vyšetření ukázalo, že dítě nežije, rozhodli se provést císařský řez, Izabela však ještě před zákrokem zemřela na septický šok. Případem se zabývá Krajská prokuratura v Katovicích, šetření už uskutečnila i pštinská nemocnice, dvěma lékařům, kteří měli v osudný den hospitalizace Izabely službu, byla pozastavena činnost.

Smrt těhotné Izabely otřásla nejen Polskem. Tragédie opět odstartovala další vlnu protestů kvůli extrémním protipotratovým zákonům v zemi. Loni v říjnu totiž upravil polský ústavní soud už tak přísná pravidla interrupce. Ty jsou v Polsku možné jen v případě ohrožení života matky, znásilnění nebo incestu. Umělé přerušení těhotenství nepřipadá v úvahu ani tehdy, pokud plod nemá šanci po porodu přežít.

Mohou jezdit Polky na potrat do ČR legálně?

V souvislosti s těmito skutečnostmi je stále více Polek nuceno podstupovat nelegální potraty v domácím prostředí, nebo jezdí do ciziny, výjimkou není ani Česká republika. Ženám v tom pomáhá například iniciativa Ciocia Czesia. Za rok jejího fungování se na ni obrátilo více než šest stovek osob. Většinou šlo o osoby polské národnosti. Někdy musí iniciativa pomoc odmítnout, protože ji osloví lidé, kteří nemají občanství v Evropské unii.

„Ozývají se i osoby, které by chtěly sterilizaci, která je v Polsku nelegální. Ale třeba i trans osoby s prosbou o radu a podporu na území České republiky, kde by chtěli podstoupit zákroky, které v Polsku nelze uskutečnit,“ řekla Deníku Eva Ptašková z iniciativy Ciocia Czesia.

Vánoční strom pro Ostravu bude v roce 2021 opět živý. Tohle je on.
Ostrava už má vybraný svůj vánoční strom, po letech bude opět živý, tohle je on

Jenže výklad současné legislativy ohledně přístupu cizinek k interrupcím v Česku není jednoznačný. Některé porodnice se řídí zákonem z roku 1986, který zakazuje provádět potraty osobám bez trvalého pobytu v ČR. Jiné se odkazují na nový výklad Ministerstva zdravotnictví ČR z letošního února, podle něhož nejsou občanky zemí EU za cizinky považovány a mohou v ČR interrupci legálně podstoupit. Proti tomuto tvrzení se ale ohrazuje Česká lékařská komora a mnohá zdravotnická zařízení. Iniciativa Ciocia Czesia vnímá jako správný výklad ministerstva, který také v únoru potvrdil tehdejší ministr Jan Blatný.

„Bohužel ne všichni se s námi chtějí bavit a pomoc poskytnout. Ale spolupracujeme s několika nemocnicemi a privátními klinikami, ve většině případů jde o Ostravsko. Ale podporu máme i v dalších větších městech jako v Praze či Brně,“ dodává Eva Ptašková.Mezitit.: Na stole je i zákaz LGBT komunityNejen interrupce ale byla tématem ostravského protestu. Aktivisté se ostře vyhradili i proti návrhu zákona, který se v Polsku objevil. Ten má zakázat propagaci LGBT ideologie a s ní i shromáždění na podporu práv zmíněné komunity.