O schválení odměn budou hlasovat zastupitelé v pondělí odpoledne. Havířovští využili novelizovaného zákona o obcích a odměny si navrhli hned v maximální přípustné roční souhrnné výši. Dá se přitom předpokládat, že po vedení města budou následovat zbývající členové městské rady a další zastupitelé. 

Společně s primátorkou Janou Feberovou (ČSSD) a jejími náměstky Josefem Bělicou (ANO), Karlem Šlachtou a Alenou Zedníkovou (oba ČSSD) by měli odměnu získat také předseda finančního výboru zastupitelstva Daniel Vachtarčík (Hnutí pro Havířov), předsedkyně komise pro občanské záležitosti Eva Šillerová (KDU-ČSL), předseda kontrolní výbor zastupitelstva Eduard Heczko a předseda Komise protidrogové a prevence kriminality Karel Ďurkáč (oba KSČM).

Všichni nominovaní dostanou běžnou měsíční odměnu a k tomu navíc jednu mimořádnou ve dvojnásobné výši. Výše odměny se odvíjí od toho, na jakou má zastupitel nárok podle své funkce.

Primátorka má měsíční odměnu 79 020 korun, k čemuž jí město vyplatí bonus 158 040. Podobné je to u náměstků, kteří měsíčně pobírají 69 538 a každý tak dostane navíc 139 076 korun. Ve srovnání s odměnami členů vedení města jsou odměny čtyř zastupitelů téměř nicotné, když si každý přijde 9482 korun. V celkovém souhrnu přijdou mimořádné odměny městskou kasu na 752 272 korun. Z toho 717 344 jde čtyřem nejvyšším představitelům radnice. 

ZákonNovelizovaný zákon umožňuje vyplácení dvojnásobných měsíčních odměn všem představitelům obcí a měst. Dá se předpokládat, že takto budou postupovat i jinde, pokud to kondice obecní kasy a vůle zastupitelstva umožní. O každém návrhu na odměnu totiž musí jednotlivě hlasovat zastupitelstvo. 

Na jaké odměny mají zástupci radnice nárok podle zastávaných funkcí?

Tabulka odměn.Zdroj: MV ČR
Kliknutím tabulku zvětšíte

Nemravné nebo zasloužené?

Zastupitelé současně s návrhem dostali i odůvodnění mimořádných odměn. Byť jsou mezi odměněnými i opoziční zastupitelé, ani ti nešetří kritikou.

„Já sám se této odměny vzdám. Především u čtyř představitelů radnice považují takto vysoké odměny za nemravné. Ze zdůvodnění nevyplývá nic, co by bylo mimořádné. U primátorky a náměstků jde jen o jejich běžnou práci, kterou mají řádně zaplacenou. U ekonomického náměstka je snad jasné, že připraví rozpočet města. U primátorky je zřejmé, že reprezentuje město a stejně je tomu u pracovní činnosti dalších náměstků. K mimořádným odměnám ve statisícových částkách z městského rozpočtu skutečně není žádný důvod,“ řekl Deníku Heczko.

Jinak to vidí primátorka Feberová: „Za dva roky jsme neměli žádnou odměnu, zatímco například vedoucí odborů, nebo ředitele městských organizací mají odměny 4x ročně. Proto jsem souhlasila s návrhem, abychom požádali zastupitelstvo o odměny, jak nově zákon umožňuje.“

Odměn se vzdají i další zastupitelé

Navržených odměn se vzdají také Eva Šillerová a Daniel Vachtarčík. Ti se o návrhu dověděli v pátek z doručených materiálů pro zasedání zastupitelů. 

"V pondělí jsem šli za paní primátorkou, abychom jí informovali, že s tímto materiálem nesouhlasíme a že budeme určitě proti. Důvod navrhnutí odměn čtyřem neuvolněným zastupitelům je ve skutečnosti ten, že od 1. ledna letošního roku došlo k novelizaci zákona o obcích a a neuvolněným zastupitelům, kteří vykonávají i jinou funkci, např. předsedu výboru či komise, není vyplácena odměna za funkci zastupitele. Což je náš případ. Ve skutečnosti tedy došlo k mírnému navýšení odměny u všech zastupitelů a radních, ale u nás čtyř předsedů výborů a komisí došlo k reálnému poklesu odměny o desítky procent. Výsledkem je tento návrh paní primátorky o mimořádném navýšení odměn, který s námi však předem neprojednala, aby došlo alespoň k určitému dorovnání poklesu. Každopádně budeme žádat o stažení bodů z programu jednání. Navýšení odměn paní primátorky a náměstků komentovat nebudeme," napsali v úterý Deníku Eva Šillerová a Daniel Vachtarčík. 

Náměstek, krajský radní a poslanec

Nejostřejší kritika se snáší na náměstka Bělicu, a to v souvislosti s kumulováním jeho politických funkcí. Současně s funkcí náměstka primátorky zastává také placené posty krajského zastupitele a poslance Parlamentu ČR. Havířovští zastupitelé už mu vyčetli, že na všechny funkce nestačí. On sám už dříve řekl, že tyto funkce hodlá vykonávat minimálně do podzimních komunálních voleb.

Odměny nakonec patrně nebudou

"Na základě pondělního jednání klubu zastupitelů ČSSD, kdy většina členů vyslovila nesouhlas s materiály týkajících se odměn uvolněných a neuvolněných zastupitelů, budeme hlasovat pro stažení těchto bodů z programu zastupitelstva," informoval předseda havířovské organizace ČSSD Jiří Martinek. 

Zastupitelé mají za určitých okolností nárok i na další odměny nebo náhrady. Radnice jim proplatí ošatné. O odměnách a náhradách čtěte v článku:

Zasedání havířovských zastupitelů.
Zastupitelé Havířova jednali o rozpočtu na příští rok i o svých odměnách

Za co jsou odměny?

Primátorka Jana Feberová:
- opatření vedoucí k revokaci a následně ke schválení chybných usnesení na odboru školství a kultury od ledna r. 2016
- jednání se SŽDC ohledně doplnění projektové dokumentace v rámci rekonstrukce budovy vlakového nádraží (bezbariérový vstup pro občany na peróny, se kterým se v projektové dokumentaci nepočítalo)
- jednání s vládním zmocněncem pro MSK, ÚK a KVK ohledně finančních prostředků pro Havířov z programu „Re-start“ pro Domov se zvláštním režimem
- aktivní práce v Mikroregionu Těrlické a Žermanické přehrady (cyklostezka na Žermanickou přehradu), účast na jednáních SMO ČR, Sdružení pro rozvoj MSK, členka řídícího výboru ITI, členka Regionální stálé konference

Náměstek primátorka Josef Bělica:
- Rozpočet města na rok 2018
- Podpora větších investičních akcí města (rekonstrukce a celková revitalizace základních škol, výměna oken v bytech MRA, dozor nad harmonogramem prací)
- Memorandum se SŽDC ohledně spolupráce při rekonstrukci budovy vlakového nádraží a následného využití prostoru haly pro mládež
- aktivní práce pro Statutární město Havířov, prezentace našeho města na krajském úřadě i nově v rámci Poslanecké sněmovny

Náměstek primátorky Karel Šlachta:
- Investiční akce města většího rozsahu (cyklostezky, rozšíření hřbitova, smuteční obřadní síň, přednádraží prostor)
- Memorandum s Veolií, Karvinou ohledně třídění odpadů
- Jednání s vládním zmocněncem pro MSK, ÚK a KVK ohledně finančních prostředků pro Havířov z programu „Re-start“ pro Domov se zvláštním režimem
- aktivní práce pro Statutární město Havířov ve Svazu měst a obcí okresu Karviná

Náměstkyně primátorky Alena Zedníková:
- Aktivní účast při jednání na krajském úřadě v rámci nově budovaného Domova se zvláštním režimem
- Navázání spolupráce s neziskovými organizacemi Adra a Armáda spásy
- Projekt H 10
- Podpora mladých filmařů, kteří uspořádali filmový festiválek v Kině Centrum

Daniel Vachtarčík:
- Předseda finančního výboru zastupitelstva
- Aktivní účast v rámci sestavování rozpočtu
- Bridžový spolek Havířov - uspořádání již 5. ročníku obnovené VC Havířova (v konkurenci 31 párů zářili absolventi GSH).

Eva Šillerová:
- Předsedkyně komise pro občanské záležitosti
- Aktivní práce v Občanské komisi Havířov-Životice, spolupráce s vedením města

Eduard Heczko:
- Předseda kontrolního výboru zastupitelstva
- Aktivní práce v Klubu přátel hornického muzea, propagace historie hornictví spojovaná s naším městem

Karel Ďurkáč:
- Předseda komise protidrogové a prevence kriminality
- Aktivní práce s mládeží, ukázky práce psovodů, prezentace prevence kriminality v rámci celé ČR

Poznáte lupiče z havířovské banky?
VIDEO: Poznáte bankovního lupiče? Ukradené peníze sbíral i ze země