Plynárny? Vřesinská? Už ne. Dopravní podnik musí blíže specifikovat lokalitu zastávek v Ostravě. Tedy Mor. Ostrava,Plynárny a Poruba,Vřesinská.

„Změna je nutná z důvodu požadavku na sjednocení názvů zastávek v souladu se zákonnou normou,“ vysvětlila na dotaz Deníku mluvčí DPO Karolina Rycková s tím, že k přejmenování dojde k tradičnímu datu změn jízdních řádů 15. prosince.

Švýcarská tramvaj Tango NF2 nOVA. Na svou první jízdu Ostravou i s cestujícími  vyrazila v pondělí 13. srpna 2018 z Martinova po trase linky číslo 4.
Cestující v Ostravě čeká chytrá budoucnost. DPO patří k nejmodernějším v zemi

Vládní nařízení se dotkne asi dvou set zastávek na území Ostravy, ale i dalších míst za hranicemi města, kam spoje DPO zajíždějí. „Skutečně je budeme muset přejmenovat. U většiny zastávek se jedná jen o přidání názvu obce nebo městského obvodu do názvu zastávky,“ vysvětlila Rycková.

NOVÉ ZASTÁVKY

U menšího počtu zastávek se však jejich označení změní úplně. Nově už například nebudou u svinovských mostů horní a dolní zastávka, ale pouze Svinov,mosty. Zábřežské Obchodní centrum se bude jmenovat Zábřeh,OC a změní se například i označení zastávek v průmyslové zóně Hrabová (více v souhrnu na konci článku).

Podle Aleše Stejskala, mluvčího Koordinátora ODIS, musí mít zastávky oficiální nezkrácený název už nyní, a to v postupném znění město, čtvrť, název zastávky.

Ředitel DPO Daniel Morys při fotografování pro Deník.
Šéf DPO Daniel Morys: Datum smrti papírových jízdenek je 31. březen 2020

„Druhá věc je, jak je to uváděno v jízdním řádu a na označníku. A to se nyní bude muset změnit,“ vysvětluje Stejskal, podle něhož se změna nedotkne krajských autobusových dopravců, kteří plný název používají a zastávky jím hlásí. „Avšak Dopravní podnik Ostrava, který městskou část používá jen někde, si v tom bude muset udělat trošku pořádek,“ říká Stejskal.

NASTANOU ZMATKY?

Upozorňuje však, že přejmenování se nedotkne všech zastávek. „Například zastávka Náměstí republiky se takto jmenuje oficiálně, nevznikne nic jako Moravská Ostrava,Náměstí republiky. Zkrátka zastávka zůstane pořád stejná,“ vysvětluje situaci, která zprvu nejspíše vnese mezi cestující menší zmatky. Někteří to ale berou s nadhledem.

„Na mezery za čárkami už nezbyly prachy, nebo jak to funguje?“ ptá se Jan Gancarčík.

Názvy zastávek v Ostravě každopádně budou nově jednotné pro všechny dopravce. V souvislosti s nutnými změnami bude muset ostravský dopravní podnik – i případní další městští dopravci – vyměnit všechny označníky zastávek v ulicích.

Dopravní terminál Hulváky.
Hulváky: co bude s nebezpečnou zastávkou, kde se cestující bojí vystupovat?

„Výši nákladů v tuto chvíli neznáme,“ řekla mluvčí Karolina Rycková, podle níž bude nutné nahrát i nová hlášení ve vozidlech. V tištěných jízdních řádech, které se každoročně mění k 15. prosinci, už se s novými názvy zastávek počítá.

K TÉMATU

Které zastávky k 15.12. změní název úplně? (starý název - nový název)*
Svinov mosty h.z. - Svinov mosty
Svinov mosty d.z. - Svinov mosty
Obchodní centrum - Zábřeh, OC
Nábřeží - Nábřeží SPB
Zahrádky - Třebovice, OC
Petřkovice nemocnice- Petřkovice, kaple
U Zahrádek - Krásnopolská
U Pošty - Třebovice
Hrabová zóna sever - Hrabová, PZ sever
Hrabová zóna střed - Hrabová, PZ střed
Hrabová zóna jih - Hrabová, PZ jih
Skalka family park - Vřesina, Skalka