Samotné vedení krajské policie se od chování příslušníků distancuje a hovoří o ohrožení profesní cti.

Snímek byl pořízen v Ostravě-Porubě poblíž Vysoké školy báňské -Technické univerzity Ostrava. Ochránci zákona Kajínka pravděpodobně zastavili při silniční kontrole. Poté se s ním – s úsměvy na tvářích – vyfotili. Zda šlo o iniciativu Kajínka nebo policistů, není jasné. Fotografie se poté objevila na Instagramu jednoho z členů hlídky a dále se šířila.

Beseda s Jiřím Kajínkem v Knihcentru 16. září 2017 v Ostravě.
Jiří Kajínek: jak se z vraha stala celebrita?


ŠOK

Uživatelé sociálních sítí se nad snímkem podivují. Překvapení vyjádřil i politik a poslanec Parlamentu České republiky Dominik Feri. „Myslím si, že je to jedna z nejbizarnějších fotek, které jsem v poslední době viděl,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

Další uživatel o Kajínkovi a trojici policistů napsal: „Vzhledem k tomu, že v 90letech přepadl se zbraní v ruce policisty a ukradl jim auto, u jiného zatýkání jednoho skopl ze schodů, tak tato fotka opravdu vyhrává v kategorii nejbizarnějších fotek.“

Objevily se však i tvrdší názory, například: „Tihle tři policajti dokonale shodili celou PČR.“

ŠETŘENÍ

Okolnostmi pořízení fotografie se zabývá odbor vnitřní kontroly moravskoslezské policie. „Lze konstatovat, že předmětná fotografie zachycuje policisty Městského ředitelství policie Ostrava. S jednáním policistů nesouhlasíme, jednání vnímáme jako ohrožení profesní cti. Událost prošetřuje odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Mimo jiné jsou zjišťovány okolnosti vzniku a zveřejnění této fotografie. V případě zjištění protiprávního jednání policistů bude věc postoupena řediteli Městského ředitelství police Ostrava k přijetí opatření,“ sdělila Deníku mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

K fotografii se na dotaz Deníku vyjádřilo i policejní prezidium. „Za policejní prezidium lze sdělit, že takovou fotografii považujeme za nevhodnou,“ uvedl mluvčí Jozef Bocán.

Jiří Kajínek byl v roce 1998 za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu odsouzen k doživotí. Proslulý je svým útěkem z věznice Mírov. Vloni v květnu mu prezident Miloš Zeman udělil milost. O Kajínkovi byl natočen film, vyšla o něm i kniha.

Beseda s Jiřím Kajínkem v Knihcentru 16. září 2017 v Ostravě.
Jiří Kajínek navštíví Frýdek-Místek