Podvodníci sázející na lidskou solidárnost přišli s novou fintou. (Nejen) V Havířově se objevily dvě cizinky, které vybíraly peníze na údajnou sbírku pro neslyšící. Podle svědků oslovovaly kolemjdoucí v ulici Před Tratí.

„Ženy ve věku 19 a 22 let rumunské národnosti se samy vydávaly za neslyšící a oslovovaly náhodné kolemjdoucí, aby přispěli na sbírku určenou neslyšícím a zdravotně postiženým lidem. Pro získání věrohodnosti používaly papír označený jako Certifikát pro neslyšící a děti se zdravotním postižením,“ řekl mluvčí policie Miroslav Kolátek.

Baník Karviná v sezóně 1967/1968. Zleva stojí trenér O. Spáčil, F. Brůna, B. Ciner, M. Čičmanec, J. Hadrava, J. Novák, L. Mrkva, S. Pavelka, funkcionář M. Muzikář, předseda J. Ulrich. V podřepu zleva Z. Konrád, L. Slezák, A. Klimčík, A. Raník
Karviná si připomíná 50 let od prvního titulu v házené

V podvodném jednání ženám zabránili přivolaní policisté.

„Zjistili, že údajná sbírka není registrována. Ženy jsou tak podezřelé z přestupku proti majetku,“ dodal policejní mluvčí.

Ženy, rovněž rumunské národnosti, zkoušely vybírat peníze od náhodných kolemjdoucích také loni. Tehdy ale u obchodního centra v Prostřední Suché narazily na policistu v civilu, který přivolal své kolegy. Také tehdy se ukázalo, že jde o podvod.

Úsekové měření rychlosti na Dělnické ulici v Havířově.
V Havířově bude třetí úsekový radar

Jak už Deník informoval, podobných případů, kdy se nejrůznější lidé snaží vybírat peníze na údajné dobročinné sbírky, v ulicích měst přibývá a týká se to celého Česka.

Potvrdila to i Monika Jindrová, ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací ČR.

„Podvodníci jsou stále vynalézavější. Opatřují si listiny a certifikáty s falešnými razítky, které mají prokázat, že jejich „sbírka“ splňuje potřebné právní náležitosti,“ říká Jindrová.

Asociace proto prověřeným a transparentním organizacím uděluje i tzv. Značku spolehlivosti. Seznam jejich držitelů je na www.znackaspolehlivosti.cz.

Ocenění havířovských pedagogů a žáků
Ocenění havířovských pedagogů i žáků
Budova na Hlavní třídě v roce 1973.
Velkolepá a moderně pojatá historická procházka Těšínským Slezskem