Mezi nejnovější sochy patří kolekce soviček nebo sloní hlava s kly. Výtvory Luďka Vančury nejsou k vidění pouze v Ostravici, ale jeho sochy lze spatřit v celém kraji.

„Velkou radost mi dělala tvorba šesti pohanských bohů pro ZOO Ostrava, kteří jsou vystaveni v blízkosti sloního pavilonu, byla to pro mě nová výzva,“ sdělil Luděk Vančura.

Nová automatická linka a sklad v nošovickém pivovaru Radegast.
Nová plechovková linka Radegastu stočila od února 100 tisíc hektolitrů piva

V Janovicích a Bílé jsou například vystaveny sochy Ondráše a na přehradu Šanci dohlíží vodník s cylindrem nebo na Pustevnách před stezkou Valaška jsou k vidění sochy jelena, rysa, medvěda a tetřeva.

Šestačtyřicetiletý ostravický řezbář Luděk Vančura měl sochy nejdříve vystaveny doma, ale zájem veřejnosti o prohlídky byl tak velký, že se rozhodl pronajmout si prostory v Biskupské zahradě vedle obecního úřadu v Ostravici, kde následně vznikl Ráj dřevěných soch. U vstupu do expozice stojí baba Jaga s loupežníkem a hned za nimi leží na zemi prasátko Pepina, na kterém je připevněna schránka na dobrovolné vstupné. Spousta zdejších dřevěných soch vzniká na přání místních dětí.

Mládě šimpanze hornoguinejského, které se narodilo v Zoo Ostrava 28. února 2020, se má čile k světu. Na snímku z 18. května 2020.
PODÍVEJTE: Aktuální snímky mláděte šimpanze ze Zoo Ostrava. Dojmou vás!

„Do ráje dřevěných soch chodíme několikrát ročně, je to ráj hlavně pro děti, které jsou nadšené a sochy jsou opravdu úžasné, propracované do detailu,“ podělila se o zážitek z prohlídky rodina Soglundova.

Ráj dřevěných soch naláká opravdu každého návštěvníka bez ohledu na věk a je pro veřejnost otevřený celoročně.