VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Počasí přeje zimním houbám, hlívy a ucha Jidášova je plno

/FOTOGALERIE, RECEPTY/ Na zimu-nezimu, kdy v minulých týdnech opakovaně padaly teplotní rekordy, reaguje příroda. Začínají pučet některé stromy a aktivnější jsou zpěvní ptáci i další druhy opeřenců. Nevídaně však přeje houbám.

12.1.2018
SDÍLEJ:

Léčivé Jidášovo ucho našel v údolí Lučiny v Havířově začátkem tohoto týdne také pan Jiří Kubiena (snímky jeho "úlovku" naleznete v přiložené fotogalerii)

Rostou i další tradiční zimní druhy a ve velkém množství.

„Hub jsou kvanta. Počasí jim přeje, rostou pěkně, a to ucho Jidášovo, hlíva, několik druhů ohnivce, penízovka sametonohá,“ vypočítává zimní houby Jiří Polčák, mykolog z Přerova.

On sám se může pochlubit unikátem: čistě bílými plodnicemi ucha Jidášova (i jeho snímky bílého unikátu naleznete v přiložené fotogalerii). „Důkaz toho, že i albíni jsou i mezi houbami,“ žertoval mykolog.

Na tlak, žaludek, zuby i imunitu

Ucho Jidášovo, jinak také boltcovitka bezová, roste tradičně na bezu a plodnice mají tmavou barvu – hnědou i červenohnědou.

Před více jak 1 500 lety začalo používat v asijských zemích jako léčivá houba (vysoký krevní tlak, bolesti žaludku, zubů a srdce, kornatění cév, posiluje psychiku a imunitní systém, zlepšuje pleť a vlasy) a je nedílnou součástí pokrmů čínské kuchyně.

„Výborně se hodí do rizota, polévek. Je to léčivka, takže ji lze jen doporučit,“ poradil Jiří Polčák.

Plodnice ucha Jidášova postrádají typickou houbovou chuť i vůni, ale jsou oblíbené pro svoji křupavou texturu. Přidávají se do polévek, salátů a do hlavních pokrmů asijské kuchyně.

 

RECEPTY K TÉMATU

Dušené uši
650 g. čerstvého ucha Jidášova, 1 větší cibule, 40 g. tuku nebo másla, 10 g. hladké mouky, 100 ml. smetany, sůl, pepř, petrželka.

Očištěné houby nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, tuk a podusíme. Když jsou houby měkké, zahustíme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Asijská směs s uchem Jidášovým
300g. kuřecích řízků, 100 g. čerstvího ucha Jídášova, 100 g. fazolových lusků, 100 g. celeru, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, lžička nastrouhaného zázvoru, 1 vejce, 1 lžíce škrobové moučky Solamyl, 4 lžíce rýžového vína, sojová omáčka, chilli, sůl, olej.

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličkys a naložíme do marinády z rozšlehaného vejce, rýžového vína, zázvoru a česneku, necháme nejlépe přes noc marinovat. Druhý den nudličky opečeme zprudka na oleji, oheň ztlumíme a přidáme nakrájenou zeleninu a proužky ucha Jidášova, přiklopíme pokličkou a dusíme až zelenina změkne. Směs na závěr ochutíme sójovou omáčkou a chilli, případně přisolíme. Podáváme s rýží nebo smícháme s čínskými nudlemi.

Zdroj: Jiří Polčák

 

 

 

 

 

Autor: Daniela Tauberová, Redakce

12.1.2018
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Měřením sněhové pokrývky se určuje míra lavinového rizika.  Předpověď počítá i o víkendu v Jeseníkách se třetím stupněm lavinového nebezpečí. Zásadou je nevstupovat na příkré svahy se sklonem nad 35 stupňů. Nebezpečná místa již tvoří souvislý celek.

Zraněný lyžař se z laviny vyhrabal sám

Videosouhrn Deníku – 18.–19. ledna 2018

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Přísnější pravidla při měření emisí? Bez problémů!

Nevyhovující benzinové a dieselové motory mají na českých silnicích utrum. Stopku jim vystavila nová pravidla při kontrolách emisí. Stanice je napojena on-line na ministerstvo. Součástí je také pořizování fotek.

Obchvat Krnova: řada otázek bez odpovědi

Sál sv. Ducha se do posledního místa zaplnil občany, které zajímá obchvat Krnova. Nic moc se nedozvěděli a své zklamání dávali hlasitě najevo.

Martin Kolomý potřetí dojel na pódiu

Kamionový jezdec z Bruntálska Martin Kolomý na Dakaru dál válí. Etapa mezi argentinskými městy Fiambalá – Chilecito – San Juan se mu povedla na výbornou. Nakonec s odstupem více než čtyř minut dojel druhý za Nizozemcem Van Genugtenem na Ivecu, ale během této etapy sahal i po vítězství.

Benefity: slušný plat, práce z domu, kurz odvykání kouření nebo akcie

Firmy, které hledají nové zaměstnance, musejí často počítat s tím, že kromě slušného výdělku budou muset nabídnout i zajímavé zaměstnanecké výhody (benefity). Jaké? Třeba firemní školku pro děti svých pracovníků či příspěvek na odvykání kouření nebo snižování váhy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>