Počátkem loňského roku si na internetových stránkách jednoho z bazarů na Ostravsku našel dodávkové vozidlo Volkswagen Caravelle 2,5 TDI z dovozu. Na první pohled se zdálo, že jde o skvělou koupi. K mání bylo vozidlo od prvního majitele s přibližně 154 tisíci najetými kilometry. Cena: 289 900 korun.

„Měli jsme další dítě a s manželkou jsme na internetu hledali vícemístné vozidlo s vyhřívaným interiérem. Koupě tohoto vozu se nám jevila výhodná,“ uvedl pilot u soudu. Jak dodal, letadlům sice rozumí, co se ale týká automobilů, je laik.

Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví. Na snímku je vedoucí archivu Lubor Veselý.
Důlní mapy coby specifická součást historického odkazu

REALITA

Prodejce muže ubezpečil, že inzerovaný stav odpovídá realitě. Prý jde o vůz po prvním majiteli konkrétně německé policii. Požadovanou servisní knížku ale nepředložil s tím, že německá policie má vlastní servisy, kde takové knížky nevedou.

Přetáčení tachometrů patří mezi velmi rozšířené motoristické nešvary, které mají zvýšit ceny ojetých vozidel. Ještě nedávno nešlo o trestný čin. To se ale změnilo. Některé případy již doputovaly k soudům, které při prokázání viny mohou uložit několikaleté žaláře.

Zájemci také oznámil, že kvůli technické kontrole, vyčištění a dalším úpravám musí zvednout cenu na 308 tisíc korun. Kupující s tím souhlasil a s autem odjel. Později odhalil závady na vozidle, zejména vnikání zplodin do interiéru.

Kontaktoval autobazar s prosbou o vyřešení situace. Nakonec požádal o odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Neuspěl. Do případu se vložila Česká obchodní inspekce a posléze i policie.

VŠE JINAK

Jak se při vyšetřování ukázalo, vozidlo mělo v minulosti již tři majitele. Také vyšlo najevo, že tachometr někdo přetočil. Auto se v červenci 2016 nacházelo ve značkovém servisu Volkswagen, kde byl zapsán stav tachometru 335 tisíc kilometrů.

„S takovým počtem kilometrů bych si auto nekoupil,“ prohlásil muž z Prahy. Jak dodal, auto je nyní odstaveno na placeném parkovišti. „Od převozu do Prahy nebylo fakticky používáno,“ řekl muž s tím, že situace velmi ovlivnila jeho rodinu.

V nemocnici se léčí pacientka s „prasečí chřipkou“

„Moje manželka se z toho nervově zhroutila a nebyla se schopna starat o naše děti,“ dodal muž.

Majitele autobazaru čekalo obvinění z podvodu. „Zatajením skutečného počtu najetých kilometrů uměle navýšil hodnotu vozidla,“ řekl u soudu státní zástupce. 

VINU ODMÍTL

Čtyřicetiletý majitel autobazaru u hlavního líčení využil svého práva a odmítl vypovídat. Odkázal na svou předešlou výpověď na policii, kde vinu odmítl.

„Nikoho jsem v omyl neuváděl,“ řekl tehdy s tím, že když přebíral vozidlo, mělo na tachometru 154 tisíc kilometrů. Popřel, že by s tachometrem jakkoliv manipuloval. Jak dodal, bez profesionálního ověření auta nelze nikdy se stoprocentní jistotou říct, kolik má auto doopravdy najeto. Vzhledem k počtu vozidel, která jeho autobazar nabízí, by se mu tento krok nevyplatil. „Deklaroval jsem stav tachometru, ne skutečný počet ujetých kilometrů,“ argumentoval obžalovaný.

Proto měl podle svých slov v kupní smlouvě dva údaje stav tachometru a dále kolonku nazvanou „Ujeto kilometrů“ s údajem „Nezjištěno“. Na zápise o technickém stavu byl také předtištěn následující text: „Beru na vědomí, že vozidlo může mít najeto více km, než uvádí tachometr.“ S tím však kupující, který si této formulace všiml náhodou krátce před podepsáním smlouvy, nesouhlasil. Žádal proto přelepení této části, což se nakonec stalo.

Prodejci v případě uznání viny hrozí až pět let vězení.

Hlavní líčení bylo odročeno.

Ilustrační foto.
V našem kraji může volit téměř milion občanů

Jak ověřit stav tachometru?
Ostrava, Praha K ověření stavu tachometru lze využít placených i neplacených služeb. Ministerstvo dopravy na stránkách www.kontrolatachometru.cz zpřístupnilo databázi s údaji o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly. „Lidé kupující ojetý vůz si tak budou moci ověřit, zda u něj nebyl snížen počet najetých kilometrů. Úřad tímto krokem reagoval na častý nešvar při prodeji ojetých aut v Česku, kterým je přetáčení tachometrů, jímž se nekale zvyšují ceny prodávaných vozidel,” uvádí se na stránkách ministerstva dopravy. K vyhledání údajů je potřeba VIN vozu a číslo protokolu technické prohlídky. Obojí je uvedeno v technickém průkazu. „Ověření stavu tachometru v databázi má pouze informativní hodnotu, přičemž údaje o najetých kilometrech nebudou zatím k dispozici u nově dovezených ojetých aut, která v Česku neprošla technickou kontrolou. Ministerstvo dopravy proto nadále apeluje na kupce ojetých vozidel, aby při koupi postupovali obezřetně,“ upozorňují odborníci z ministerstva dopravy. Detailní prověření vozidla, včetně zjištění jeho historie, nabízejí i komerční weby a firmy. Tyto služby jsou ale zpoplatněny. 

Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví. Na snímku je vedoucí archivu Lubor Veselý.
Důlní mapy coby specifická součást historického odkazu