„Je mi z toho smutno,“ konstatuje sedmasedmdesátiletý Dvořáček cestou od (dávno zrušené) recepce, kde visí na podestě schodiště prý ještě původní zrcadlo. V prvním patře upozorňuje na to, že krev připomínající stříkance či pomateným dojmem působící nápisy nejsou dílem feťáků a jiných barabů.

„V poslední době se tu konají hororové akce. Jinak jsou nevyužité neopravené části B a H – nazvané po bývalém majiteli papírnictví v přízemí Havlickém – celou dobu hlídané,“ uvádí s tím, že kolem budovy jsou i sítě proti holubům. Co by tu jinak natropili, dokazuje trusem důkladně znečištěná vestavěná skříň.

Ilustrační foto.
Školky v Ostravě trápí prach. Ovzduší je zde šestkrát horší než povoluje zákon!

V pokojích jinak není nic, jen původní malby, sem tam kus závěsu sprchového koutu, popelníky a zásuvky, vypínače i světla, z nichž by milovníci „retro“ slintali blahem. Chybí i dveře. „Bývaly dvojité a stávalo se, že ruští hosté marně strkali klíč od fabky do dozického zámku u těch prvních,“ usmívá se údržbář.

Na historky je jinak skoupý, ale připouští, že v ne až tak dávných dobách to v Palace žilo se vším všudy. Včetně veksláků i lehkých žen. A o popularitě zdejších podniků slušnější klientelou nemluvě. „Ve věčně plné cukrárně Monika měli tehdy 200 až 300 tisíc korun československých tržby měsíčně,“ popisuje.

Ilustrační foto.
Ostrava zlikviduje zákeřné jmelí na stromech

Noční život zná údržbář z osobní zkušenosti; v hotelu Palace má za sebou i kariéru trumpetisty v kavárenském orchestru. „Střídala se tu Švitorka vedená Karlem Václavíkem a Scarabeus. Ten vedl Láďa Kajstura a v období 1983 až 1992 jistý Jiří Dvořáček,“ říká s hrdostí a předvádí i svou zachovalou trubku.

TRUMPETISTA v časech kavárenské slávy hotelu a údržbář už od roku 1972, to je Jiří Dvořáček.Zdroj: Deník / Radek Luksza

Konec slávy hotelu Palac však „odtroubí“ jiní, všechno podle něho začíná upadat v první půlce 90. let, kdy se z restaurace a kavárny stává prodejní burza. Posléze se zavírá zimní zahrada i samotný hotel. Dlouho zůstává bar vyhledávaný čtyřprocentní komunitou a poslední končí pivnice ve staročeském stylu.

Medová fenka greyhounda jménem Bo našla nový domov v Ostravě-Porubě
Rodina z Ostravy adoptuje chrty z Irska, prvním je Bo!