"Událost patří a bude patřit k nejtragičtějším v novodobých dějinách města," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO), který střelce označil za pravděpodobně duševně narušeného jedince. Poděkoval složkám integrovaného záchranného systému, zejména policii za profesionální přístup, stejně tak zhodnotil práci zaměstnanců fakultní nemocnice. "Chci vyjádřit hlubokou lítost a soustrast," doplnil primátor.

V hlavní hale budovy radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz je od 09:00 připravena kondolenční kniha. Každý v ní může vyjádřit soustrast s pozůstalými po obětech úterní tragédie ve Fakultní nemocnici Ostrava, uvedl mluvčí radnice David Račák. "Vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu vyjadřuje hlubokou soustrast s pozůstalými po obětech a všem zraněným," řekla starostka obvodu Zuzana Ožanová (ANO). Mluvčí ČTK po 10:00 řekl, že v knize už se objevila první vyjádření soustrasti.

Situace po střelbě v ostravské fakultní nemocnici, úterý 10. prosince 2019.
Glosa Aleše Uhra: Ostravské 11. září
Zásah policie ve Fakultní nemocnici Ostrava po střelbě, úterý 10. prosince 2019 v Ostravě.
Očima Martina Plevy: Vyděšená Ostrava…

"Očekáváme, že lidé přijdou spíše v pozdějších hodinách a dalších dnech. Kondolenční kniha bude na radnice umístěna do 23. prosince, posléze bude předána nemocnici," řekl Račák. Lidé podle mluvčího mohou přijít vyjádřit soustrast i mimo úřední hodiny.

Tragická událost ovlivní i podobu dnešního programu na vánočních trzích na Masarykově náměstí. V 18:00 na nich lidé mohou uctít památku obětí minutou ticha. "Dnešní doprovodný program jsme na hlavním pódiu upravili. Od 16:00, kdy začne program, před každým vystoupením moderátoři vzpomenou na úterní smutný den ve Fakultní nemocnici Ostrava," uvedl Račák. Z pietních důvodů byla dnes zrušena také dvě komická představení v 17:10 a v 18:30. Program vystupujícího Kejklíře Křupa alá Hup se přesunul na 22. prosince od 18:30 na Jiráskovo náměstí.

Muž zahájil palbu bez varování na poliklinice nemocnice v čekárně traumatologické ambulance v úterý po 07:00. Střílel čekající pacienty z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Mezi oběťmi jsou dva příslušníci Vězeňské služby.

Situace po střelbě 10. prosince 2019 ve fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.
Stav ženy, jež je po střelbě v Ostravě kriticky zraněná, se zhoršil
Před fakultní nemocnicí vzniká pietní místo.
OBRAZEM: Před nemocnicí vzniklo pietní místo, lidé zapalují svíčky

Lékařky a sestřičky, které byly při úterní střelbě na ambulanci, mají dnes volno a jsou v kontaktu s nemocničními psychology a internisty. Záležet bude na jejich stavu, kdy se vrátí do práce, řekl dnes Radiožurnálu ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant. Předpokládá, že provoz traumatologické ambulance bude obnoven ve čtvrtek. Pacienti objednaní na dnešek budou ošetřeni na urgentním příjmu.

Z nemocnice se střelci podařilo odejít před příjezdem policie. Navštívil matku, které se svěřil a oznámil jí, že se zabije. Později spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice. Podle dosavadních informací byl muž stavební technik, zhruba od půlky října byl v nemocný. Tvrdil, že má závažnou chorobu. Policie zatím motiv činu oficiálně nezveřejnila. Legální zbraň střelec neměl a měl méně závažnou trestní minulost.

Pietní místo před Fakultní nemocnicí Ostrava.
Mezi obětmi byli pracovníci vězeňské služby, jeden z nich údajně zachránil dceru
Dům kde bydlel Ctirad Vitásek, střelec z Fakultní nemocnice Ostrava.
Masový vrah měl z obýváku výhled rovnou na „fakultku“

Pozůstalí po obětech střelby dostanou od Ostravy 100 tisíc

Pozůstalí po šesti obětech střelby v ostravské nemocnici dostanou od města finanční dar ve výši 100 tisíc korun. Zranění pak částku 50 tisíc korun. Návrh dnes jednomyslně schválili městští zastupitelé. Město peníze uvolní z rozpočtové rezervy. Primátor Macura uvedl, že totožný návrh by ve čtvrtek měli schvalovat i krajští zastupitelé. Pomoc by rodinám měla poskytnout i vláda, rodiny obětí pak tak měly dostat úhrnem 300 tisíc korun.

Primátor uvedl, že město by za současné situace mělo ukázat lidskou tvář a pomoci rodinám alespoň finančním darem překlenout tíživou situaci. Ostravští zastupitelé na začátku jednání rovněž minutou ticha uctili památku obětí zastřelených dvaačtyřicetiletým mužem z Opavska, který několik hodin po svém činu spáchal sebevraždu. Macura střelbu označil za nejtragičtější v novodobých dějinách města.

Ostrava střelba - pouták mobilZdroj: redakce