S opilými žáky autoškol se v poslední době roztrhl pytel. Policisté na různých místech celé České republiky přistihli během prázdnin řadu hříšníků. Rekordmanem je padesátiletý muž z Ostravy, kterému hlídka před několika dny naměřila v Ostravě bezmála čtyři promile. Podle odborníků by běžný člověk s takovým množstvím alkoholu skončil s otravou v nemocnici na oddělení ARO. Dotyčný však dokázal řídit vozidlo, aniž by to na něm kdokoliv poznal.

KONTROLY

Podobným případům by mohly zabránit dechové zkoušky před zahájením jízdy, které se však prakticky neprovádějí. „Instruktor autoškoly podle zákona nemá povinnost požadovat po žákovi před jízdou provedení orientační dechové zkoušky," uvedl Tomáš Neřold, tiskový mluvčí ministerstva dopravy, s tím, že ministerstvo neuvažuje o zavedení takovéto povinnosti. Jak ale Neřold dodal, autoškolám nic nebrání v tom, aby ve smluvních podmínkách měly zakotveno, že před zahájením každé jízdy žáci absolvují preventivní dechovou zkoušku na alkohol. „Je pouze na žákovi, zda do takové autoškoly nastoupí, nebo si vybere jinou s méně přísnými podmínkami," uvedl Neřold.

PODEZŘENÍ

Pokud má instruktor jakékoliv podezření na to, že jeho žák není střízlivý, nesmí mu dovolit usednout za volant.

„V případě podezření může instruktor přivolat policii, která dechovou zkoušku provede a při pozitivním testu žáka vykáže z jízdy," doplnil mluvčí. Autoškoly si také do smluvních podmínek mohou dát, že takového hříšníka bez náhrady vyloučí z celého kurzu. Žáka autoškoly, kterému při kontrole policisté naměří alkohol, čekají velké problémy.

„Budou se na něj vztahovat stejné sankce jako na standardního držitele řidičského oprávnění. Takový řidič může dokonce obdržet body či zákaz řízení, to znamená, že si nemůže následně dokončit kurz žadatele o řidičák dříve, než se mu body umažou nebo než mu zákaz řízení uplyne," doplnil Neřold. Pokud má hříšník přes jedno promile, hrozí mu trestní stíhání.

ŠKODA

Ještě horší varianta by nastala, pokud by opilý žák autoškoly způsobil nehodu. Kromě výše zmíněných sankcí by totiž musel uhradit celou škodu. „Škodu bychom zaplatili z povinného ručení autoškoly a poté ji vymáhali po opilém žákovi," uvedl mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Kolik opilých žáků autoškol policie v Ostravě a dalších městech České republiky ročně přistihne, není jasné. Statistické údaje totiž neexistují.

„Neexistuje jednotný informační systém, ze kterého by bylo možné potřebné údaje validně prezentovat," vysvětlil Deníku Richard Palát z ostravské policie.

Nenapravitelný hříšník zřejmě funguje lépe s alkoholem než bez něj
Ostravský rekordman (50 let) s bezmála čtyřmi promile měl s alkoholem problémy i v minulosti. Kvůli němu přišel o řidičský průkaz. A právě kvůli jeho navrácení absolvovat před několika dny zkušební jízdu v autoškole. Nebýt náhodné policejní kontroly, zřejmě by uspěl. Instruktor totiž z jeho chování ani způsobu jízdy nepoznal, že má co do činění s notně opilým člověkem. Muže nyní čeká soud.

Případ čtyřpromilového žáka autoškoly šokoval veřejnost, odborníci však mají vysvětlení. Podle nich lze v obecné rovině říct, že existuje typ lidí, u kterých okolí skutečně nic nepozná.

„Pokud je tělo závislé na alkoholu, tak se naučí žít společně s alkoholem. Takže alkoholik je spíše více schopen fungovat když v sobě alkohol má, než naopak. Potom, když vystřízliví, má daleko větší problémy, když se dostane do abstinenčních příznaků. Začne se potit, třást a podobně. Takže je mu daleko hůř, když nemá tu svoji hladinku," uvedla primářka Psychiatrie a Protialkoholní záchytné stanice Městské nemocnice Ostrava Šárka Černohorská s tím, že u čtyř promile se dá konstatovat závislost na alkoholu.

„Pokud byl schopen řídit, tak je vidět, že je závislý na alkoholu, že má silnou toleranci alkoholu v těle. A okolí, pokud nemá nos na to, že ucítí alkohol z dané osoby, tak to někdy opravdu nemusí nikdo poznat," dodala primářka s tím, že u běžného člověka by se při hodnotě čtyři promile jednalo o otravu. „Normální konzument by skončil na oddělení ARO na dýchacích přístrojích, protože čtyři promile jsou akutní intoxikace otrava alkoholem," uzavřela primářka.