„To jak sie uż skóńczy ta pandemija, to tymu huji żodno gospoda na isto piwa nie naleje. Na dwiyrzach każdej gospody by miało wisieć jego zdjynci a pod nim napisane: „Tymu huji piwa nie lejymy!" Tak zní v gorolském nářečí názor Tomasze S.; česky je to ve zkratce tolik, že jistý všímavý občan z Havířova má na dveřích každé hospody mít svou fotku s upozorněním, že mu nenačepují.

Strážníci v minulých dnech na základě podnětu (až tak anonymní být nemůže, jelikož se jim zobrazuje vždy číslo volajícího) nachází v centru Na Růžku dva hosty a obsluhu. „Všechny jsme je poučili o oznámení případu na hygienickou stanici, poté se odebrali z místa pryč,“ líčí Veronika Putková z Městské policie Havířov. Kontaktovat provozovatele baru se nedaří, pevná telefonní linka je nedostupná.

Ilustrační foto.
Hospoda v Havířově fungovala i přes zákaz. Strážníkům to oznámil všímavý občan

Do anonyma se teď trefují lidé v internetových diskuzích. „Do rána ať ochrneš!“ vzkazuje mu Radek H. poukazující též na manýry StB (estébáků, komunistické tajné policie) a jejich donašečů. Jasno má i Petr M.: „Šedovlas bonzatý, jakých je tu devětadevadesát procent v kategorii pětašedesáti let a více.“ Havířov má za město bonzáků. Odmítavá je ostatně většina reakcí na ohlášení otevřené hospody!

„Chtěla bych upozornit na pravidelné večerní popíjení piva i jiného alkoholu u výdejního okénka v baru na Stodolní ulici. Lidé se tam scházejí kolem sedmnácté až osmnácté hodiny a na venkovních vyhřívaných stolech se bez roušky vesele popíjí z kelímků…“ píše Lenka Z. (redakci i strážníkům) s tím, že pravidla mají přece platit pro všechny. Považuje to i za nebezpečné kvůli šíření koronaviru.

S sebou na parkoviště si vzal plynovou pistoli ráže 9 mm.
Mladík v Karviné střílel na parkovišti. Skončil na policii, hrozí mu vězení

„Anonymní oznámení týkající se baru Bastila jsme přijali hned dvě. Po příjezdu hlídky na místo však nebylo zjištěno porušení vládních nařízení včetně konzumace alkoholu na veřejnosti,“ uvádí Jindřich Machů z Městské policie Ostrava. V řečeném podniku se personál ovšem odmítl bavit i zprostředkovat spojení s jeho provozovatelem – aby dostal možnost se k celé situaci vyjádřit z vlastního pohledu.

„Udavačské manýry nevymřely. Bohužel to někteří lidé mají pořád v krvi. Čímž tu hospodu neomlouvám,“ podotýká Radek K. Pouze jednotlivci konstatují, že otevírat i vnitřek je pro podnikatele v téhle době riskantní, zbytečné a ještě to může protahovat nouzový stav. „Nechápu to! Na tajňocha si otevřít hospodu, když stejně nevydělá na servírku a zároveň riskuje pokutu tři miliony?“ podotýká Jirka K.

„Majitel podniku může prodat klientovi alkohol, ten jej však nesmí na veřejnosti konzumovat. Pokud k takové situaci dojde, může se provozovatel restaurace obrátit na linku 156 a upozornit nás na to. Předejít se tomu dá například tak, že ve výdejním okénku nebude alkohol k mání,“ míní mluvčí ostravských strážníků. Jeho kolegové se – často a nepravidelně – zaměřují právě na zónu Stodolní ulice.

Co na to hygienici?

Krajská hygienická stanice v Ostravě aktuálně dostává „desítky takových podání“ jako v případně podniků v havířovské Dlouhé třídě či ostravské Stodolní ulici. „Denně to jsou podněty občanů týkající se nedodržení povinností daných usnesením vlády nebo stanovených v našem mimořádném opatření,“ sděluje její mluvčí Aleš Kotrla. Prohřešky vůči vládním nařízením řeší radnice obcí s rozšířenou působností. Hygienici předávají hlášení o otevřených provozovnách či shlukování osob venku k vyšetřování Policii ČR.

Kamion. Ilustrační foto.
Opilý a zdrogovaný kamioňák jel po D1 na Ostravu. Bez světel, za tmy, mezi pruhy