Jak Vítězslav Prak uvedl, zatímco stažení miliard z nerozděleného zisku z minulých let je krokem, ke kterému se vlastníci firem odhodlávají, rezervní fond je už poněkud jiný případ.

„Jsou v něm totiž peníze, které mají firmě sloužit v případě mimořádných událostí, například nepředvídatelných oprav. Vzhledem k poměrné zastaralosti některých výrobních provozů v kunčické huti je navíc riziko, že by musely být využity, poměrně značné. I tento příklad dosvědčuje, že ArcelorMittal už dlouhé měsíce věděl, že se chce ostravské huti zbavit, přesto nám, jako zástupcům zaměstnanců, tuto informaci dlouho tajil,“ uvedl Vítězslav Prak.

Odboráři této největší základní organizace v huti měli ve čtvrtek konferenci, na kterou pozvali i generálního ředitele AMO Ašóka Patila. Podle Vítězslava Praka byl několikrát dotazován na to, zda je informace o stažení peněz i z ostatních rezervních fondů pravdivá.

„Nakonec, vzhledem k tomu, že jsme získali informace z účetní závěrky firmy, která se musela udělat při loňském rychlém prodeji závodu 17 AMO Válcoven plechu Frýdek-Místek polské společnosti Stalprodukt, nám tuto informaci generální ředitel potvrdil,“ uvedl dále odborář.

Na otázku, zda tyto informace získaly odbory od některého z českých zástupců v dozorčí radě AMO, Vítězslav Prak odpověděl, že nikoliv. Mluvčí kunčické hutě Barbora Černá na dotaz týkající se rezervních fondů uvedla:

„V souvislosti s přijetím nového zákona o obchodních korporacích nemají firmy od roku 2014 povinnost tvořit a udržovat rezervní fond. V tomto smyslu byly v minulosti upraveny stanovy společnosti.“

Jak zároveň dodala, informace o vyplácení dividend jsou veřejné, každoročně jsou součástí výroční zprávy zveřejňované ve sbírce listin.

„K loňským číslům se vyjádřit nemohu, účetní závěrku za loňský rok budou teprve schvalovat orgány společnosti, pak bude zveřejněna v termínu stanoveném zákonem,“ doplnila Barbora Černá s tím, že generální ředitel Ašók Patil sice jednal ve čtvrtek s odboráři, ale informace týkající se loňského roku jim z výše uvedeného důvodu nepotvrdil.

Návštěva Vlády ČR v Moravskoslezském kraji 24. dubna 2018. Prohlídka Dolních Vítkovic v Ostravě.
Premiér Babiš vybídl šéfa Třineckých železáren v Ostravě: Kupte Mittal

Pracovní skupina k prodeji huti

Předseda odborové organizace ArcelorMittal Česká republika reagoval i na informaci, že se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a společnosti AMO na prvním jednání společné pracovní skupiny k prodeji ostravských hutí dohodli, že k některým jednáním budou přizvány odbory.

„Nechci za každou cenu jen kritizovat, ale poprvé bychom se měli jednání zúčastnit až 11. června. To je za měsíc. Přitom takzvaný oddělený správce, který bude huť řídit v období prodeje, má být jmenován do 14 dnů. Už při návštěvě premiéra Andreje Babiše v Ostravě jsme upozorňovali, že tady očekáváme velkou pomoc od státu. Je velmi důležité, aby správce byl opravdu nestranný a řídil huť transparentně. Vzhledem k předchozím událostem máme obavu, že tam ArcelorMittal dosadí někoho, kdo svými kroky může ohrozit budoucnost huti. Takže se obáváme i o to, aby byl zajištěn náš požadavek za zachování zaměstnanosti a rozsahu výroby. Stejně tak je důležité dohlédnout na to, aby klíčoví odborníci z kunčické huti nebyli převáděni do jiných závodů,“ poznamenal Vítězslav Prak.

Ten už dříve uvedl, že požadavkem odborů je i to, aby současný vlastník na odchodnou nechal ve firmě kapitál.

„To proto, aby budoucí vlastník mohl uskutečnit investice do modernizace výroby, které ArcelorMittal jen sliboval, ale nakonec k nim nedošlo. To, že tyto obavy o budoucnost huti jsou oprávněné, dokazuje i stažení už zmíněné více než miliardy korun z ostatních rezervních fondů,“ uzavřel Vítězslav Prak.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Kunčická huť je na prodej. Brusel prodej schválil