Mezinárodní rychlík Comenius, mířící do Prahy, narazil 8. srpna 2008 do spadlé konstrukce opravovaného mostu. Na následky zranění zemřelo osm lidí, téměř sto pasažérů utrpělo těžké zranění, někteří mají trvalé následky. Nyní se zdá, že by po dvanácti letech mohl padnout pravomocný rozsudek. Jak Deník zjistil, hned po prázdninách je u Krajského soudu v Ostravě naplánováno několikadenní odvolací řízení.

Ilustrační foto.
Ostravští kriminalisté obvinili muže, který kradl na internetu soukromá fota žen

Souzeno je deset lidí, kteří podle názoru státního zástupce zavinili pád mostní konstrukce. Okresní soud v Novém Jičíně se případem zabýval od roku 2010 a dvakrát již všechny aktéry zprostil obžaloby. První osvobozující rozsudek padl v prosinci 2017. Odvolací krajský soud ale v září 2018 v neveřejném jednání rozhodnutí zrušil s tím, že by měl novojičínský soud znovu vyslechnout některé znalce.

Zaklíněná lokomotiva na místě tragické nehody rychlíku EuroCity ve Studénce na Novojičínsku, snímky z 9-8. srpna 2008Zdroj: Deník / Miroslav Kucej

Nové hlavní líčení začalo v únoru 2018 a skončilo v listopadu 2019 stejným verdiktem jako v roce 2017 – zproštěním obžaloby. Jak uvedl předseda senátu, stále není zcela jasné, proč se most zhroutil. Za této situace pak nelze určit zodpovědnost jednotlivých obžalovaných. Opět následovalo odvolání státního zástupce, který požaduje uznání viny.

K TÉMATU

Padne 11. září rozsudek?

Odvolací řízení by u ostravského krajského soudu mělo začít v pondělí 7. září v největší jednací síni justičního paláce, která nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Jednání je naplánováno na pět dní. V pátek 11. září by tak mohl padnout pravomocný rozsudek. Tehdy bude jasné, zda senát potvrdí, nebo změní rozhodnutí okresního soudu. Krajský soud ale může provést i své další dokazování, vyloučit nelze ani to, že se případ znovu vrátí novojičínskému soudu.

Reportáž a představení nových doubledeckerů přineseme v úterním vydání Deníku. Už nyní je někteří všímaví Ostravané zachytili při průjezdu Ostravou.
Do Ostravy dorazily výletní doubledeckery! Budou jezdit i na linkách