Expozice je věnovaná zejména Emilu Zátopkovi, rodákovi z Kopřivnice, a dílem i jeho manželce Daně, při příležitosti připomínky letošního 100. výročí narození obou sportovců. Slavnostní otevření se uskutečnilo v sobotu 6. srpna.

Jako v kuchyni

Výstava je rozdělená do čtyř úseků. V recepci se návštěvník cítí tak trochu jako v kuchyni rodičů Emila Zátopka, odtud přejde do místnosti, kde se něco dozví o Zátopkově dětství, další místnost připomíná Zátopkovy běžecké začátky ve Zlíně.

Návštěvník se ale má možnost seznámit i s kontroverzními úseky Zátopkova života, kterým se autoři výstavy nechtěli vyhýbat. Upoutají zajisté i exponáty nesoucí Zátopkovo jméno, ať už jsou to různé časopisy, nebo třeba pivo.

Výstava v Kopřivnici - komiksové zpracování významné části života Emila Zátopka.
OBRAZEM: Zátopkovy úspěchy připomíná v Kopřivnici komiks na panelech

„Hodně věcí je z našich depozitářů. Emil Zátopek věnoval mnoho věcí muzeu již za svého života, něco po jeho smrti věnovala jeho manželka Dana. Ale upřímně musíme konstatovat, že to nejsou ty nejdůležitější trofeje. Určitě jsou to ale zajímavé věci, které o něčem vypovídají,“ poznamenává Pavel Dvořák.

Na výstavě je možné vidět i olympijské medaile, tedy alespoň jejich repliky, menší část je věnovaná Daně Zátopkové.

Interaktivní prvky

Výstava je interaktivní, návštěvník si může podle vlastního výběru prohlížet fotografie, poslechnout různé zvukové záznamy a v poslední místnosti má možnost vyzkoušet si na trenažéru běh, třeba rychlostí, jakou běžel Emil Zátopek svůj legendární maratón.

Projekt Muzejní expozice Dany a Emila Zátopkových byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj. Náklady byly 7,34 milionu korun. Zhotovení se zhostily firmy Art Consultancy a Sun Drive s podporou Regionálního muzea v Kopřivnici.

Sad Dr. E. Beneše s Ringhofferovou vilou v Kopřivnici.
Zátopek by koukal. Na jeho počest se v Kopřivnici nepoběží, ale bude se tančit!

Slavnostní otevření výstavy se uskutečnilo v sobotu 6. srpna za účasti předsedy Českého klubu olympioniků Oldřicha Svojanovského a autora muzejní expozice Tomáše Skalíka. V doprovodném programu zahrála cimbálová muzika Pramínky, zpestřením byla rovněž módní přehlídka reklamní a modelingové agentury Studio365.