Návštěvníci ji poznají podle oranžových srdíček na chodníku a dvou oranžových židlí s „oteklými kotníky“, které upozorňují na jeden z typických příznaků srdečního selhání a zároveň vybízejí k odpočinku v rámci procházky. Start i cíl srdeční procházkové trasy je plánován z ulice Sadová.

Okruh je dlouhý necelé tři kilometry, což vychází přibližně na 40 minut vycházkové chůze. Délka i terén trasy jsou zvoleny na základě doporučení odborníků z kardiologických oddělení.

Nová Srdeční procházková trasa v Komenského sadechNová Srdeční procházková trasa v Komenského sadechZdroj: www.rukunasrdce.cz

Srdeční selhání zasáhne do života každého pátého člověka staršího 40 let. Důležitou roli při léčbě tohoto onemocnění hrají pravidelné návštěvy lékaře spolu s dodržováním režimových opatření. Jedním z nich je i pravidelný pohyb, ke kterému vybízejí již třetím rokem právě Srdeční procházkové trasy, instalované v českých městech u příležitosti Světového dne srdce. Mapy všech Srdečních procházkových tras najdou zájemci na www.rukunasrdce.cz.

Srdeční selhání sužuje v České republice téměř 300 tisíc lidí. Ještě před deseti lety bylo toto číslo odhadováno na 200 tisíc. Nárůst tohoto onemocnění je dlouhodobým trendem, spojeným se špatnou životosprávou a nedostatkem pohybu u české populace.

Nádraží Svinov, konec 19. století.
Výstava připomíná ostravská nádraží

„Nyní je navíc umocněný situací spojenou s pandemií covidu-19, kdy vzrostlo množství lidí, kteří se bojí cesty k lékaři a tím ohrožují své zdraví. Mnoho z nich také zanedbávalo pravidelný pohyb, který je klíčový při prevenci i léčbě srdečního selhání,“ říká Zdeněk Matušek z Nemocnice Třinec a kardiologické a interní ambulance v Orlové, podle kterého si Srdeční procházkové trasy mohou lidé „naordinovat“ každý den a přispět tak ke zdraví svého srdce.
Onemocnění srdce a cév souvisí s každým druhým úmrtím v České republice. Významným rizikovým faktorem je i často podceňovaný vysoký cholesterol, jehož hladinu je třeba si pravidelně hlídat.