V Česku se do akce, kdy dětí tráví noc čtením pohádek, povídáním, ale také přespáváním, připojilo 652 knihoven, 702 škol a stovka dalších míst, jako jsou kluby dětí nebo divadla. Podle odhadu organizátorů se na celém světě do akce zapojilo až 98 000 malých i velkých účastníků.

K oslavě výročí narození dánského spisovatele a jednoho z největších světových pohádkářů Hanse Christiana Andersena se už popáté připojilo i Národní divadlo moravskoslezské. To dvaceti dětem nabídlo exkluzivní program a zážitky spojené nočním putováním po nově zrekonstruovaných prostorách Divadla Jiřího Myrona.

Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Zájem byl obrovský a myslím, že si to všichni účastníci užili. Celý večer se nesl v duchu muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Kočky! Děti měly možnost se seznámit s účinkujícími, ale také navštívit prostory zákulisí divadla, do kterých se běžný divák nedostane. Nadšené byly z exkurze zkušebny, baletního sálu, jeviště a podobně,“ uvedla divadelní lektorka Martina Klezlová.

Alena Bittmarová z centra vzdělávání z Knihovny města Ostravy připomněla, že letošní akce měla dvě témata - Andersen známý - neznámý a 70. výročí nakladatelství Albatros. „Všechny zapojené knihovny měly pro účastníky připravený bohatý program zaměřený na hrdiny Andersenových pohádek nebo příběhy z knih vydaných nakladatelstvím Albatros,“ dodala Alena Bittmarová z centra vzdělávání z Knihovny města Ostravy.

Pohádková noc v roce - celostátní akce Noc s Andersenem v divadle Jiřího Myrona, 29. března 2019 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš KaboňPohádková noc v roce - celostátní akce Noc s Andersenem v divadle Jiřího Myrona, 29. března 2019 v Ostravě.Autor: Deník / Lukáš Kaboň

Ilustrační foto.
Kandidát na prezidenta jezdecké federace: Musíme naslouchat lidem z regionu
Farmářské trhy u nákupního centra Futurum v Ostravě, duben 2018.
Sezona farmářských trhů znovu startuje. Jaké novinky přinese v Ostravě?