Rodina Františka Kuby z Krnovska slaví poslední roky s přáteli 21. nebo 22. prosince zimní slunovrat.

„Astronomický okamžik nejdelší noci a návratu slunce je nám bližší než náboženské, komerční a kýčovité Vánoce,“ vysvětluje František Kuba s tím, že má sice respekt k náboženství a dokáže prožívat křesťanství, ale má pocit, že se poselství o narození mesiáše zapletlo do triků obchodních řetězců a vánoční propagandy.

„Přiznejme si, že na Vánocích není nic moc křesťanského. Je to christianizovaná verze saturnálií, které v antickém Římě slavili od 23. do 30. prosince na počest boha Saturna. Slavilo se dávno před narozením Ježíše. O saturnáliích všichni měli v práci volno, včetně otroků, a snažili se zažít nejlepší den v roce. Skvělý koncept,“ vrací se do historie František Kuba a dodává, že jeho rodina drží od počátku prosince půst, aby její členové detoxikovali organismus.

Pavel PolJanský se zlatou medailí z mezinárodních závodech v taekwondo v Praze a se svou oddílovou kolegyní Petrou Henychovou. Poljanský vítězství vybojoval v kimonu, které si pro štěstí přivezl na loňský Bruntálský krystalek.
Otužilec Pavel Poljanský má zlatou medaili z bojových sportů

„Těšíme se na slunovrat, kdy konečně povolí dlouhá tma. Kolem 21. prosince zajedeme na naši chatu v Jeseníkách nebo na Osoblažsko. V zimní přírodě houbaříme, sbíráme penízovky, hlívy a šípky. Když počasí dovolí, rozděláme si oheň,“ popisuje „vánoční“ oslavy své rodiny František.

Ani 40letá paní Katka, která pochází z Ostravy, není příznivkyně předvánočního uklízení, nakupování či sledování pohádek v televizi.

„Už jako dítě jsem nechápala shon před Štědrým dnem. Nevím, proč bych zrovna o Vánocích musela zdobit stromeček nebo třeba jíst kapra.

STB
Trest smrti za žhářství v Krnově na Stalinovy narozeniny

Pokud jsem na Štědrý den v Česku, dopoledne si ráda posedím v kavárně. Odpoledne pak zajdu a ,posvítím’ na hřbitově svým předkům. To ale dělám pravidelně. Po večeři hledám kostel a půlnoční, i když věřící nejsem. Televizi nezapínám nikdy,“ upřesňuje svůj „vánoční program“ paní Katka.

Jak zároveň ale dodává, poslední tři roky prožila Vánoce v Egyptě.

„V této zemi je téměř 90 procent obyvatel muslimů, zbývající lidé vyznávají křesťanství. Třeba v Hurghadě potkáte lidi z celého světa a každý národ má jiné datum oslav či zvyklostí. Je krásné vidět zvyklosti Angličanů, Němců, Italů, Rusů, Holanďanů či místních křesťanů a do toho respekt muslimů, byť to nejsou jejich svátky. I oni se umí přidat a vytváří příjemné prostředí pro ty, kdo si právě užívají ten svůj svátek,“ přidává svou zkušenost 40letá žena.

Prodej, a kuchání vánočního kapra.
Kapři už jsou v kádích. Kolik letos stojí?
Letadlo SmartWings
ČSA zrušila leteckou linku z Prahy do Ostravy