Když je práce a chybí lidi

Je jich tak málo, že poptávka výrazně převyšuje nabídku. Řeč je o povoláních, o které projevují zaměstnavatelé v opavském okrese enormní zájem. Jejich seznam je už několik let v podstatě stejný, mění se pouze aktuální pořadí.

Naše redakce se pokusila nahlédnout pod pokličku několika profesím, jejichž zástupce by majitelé či provozovatelé nejraději brali všemi deseti. Bohužel nemohou, a to z jednoho prostého důvodu. Nejsou totiž lidi.

Když byste se podívali na vývěsku opavského úřadu práce, udělali byste si výčet nejpoptávanějších zaměstnání poměrně rychle. Už několik let se totiž na špici drží jedna a tatáž povolání.

„Zaměstnavatelé mají největší zájem o řidiče nákladních automobilů, montážní dělníky, seřizovače, pomocníky ve výrobě, nástrojaře, zedníky, svářeče, číšníky, servírky a také o švadleny či šičky.

Ve srovnání s předchozími lety se skladba těchto profesí zvlášť nemění, co se však mění, je jejich pořadí a v menší míře i počet. Například v roce 2014 byli na prvním místě seřizovači, druzí nástrojaři a pak řidiči nákladních automobilů,“ popisovala situaci tisková mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Obecně je v současné době největší poptávka po strojírenských profesích a profesích v potravinářství. Ve společnosti se často objevuje názor, že zejména řemeslníci chybí, protože rodiče chtějí mít z dětí vysokoškoláky.

To se děje, avšak tito lidé pak musejí vzít zavděk úplně jinou profesí.

„Pokud jde například o absolventy vysokých škol se zaměřením humanitním či ekonomickým, nejsou v evidenci zastoupeni ve velké míře. I s ohledem na fakt, že nezaměstnanost je nyní nízká. Uchazeči také nacházejí uplatnění třeba i v jiném nebo příbuzném oboru,“ vysvětlila Kateřina Beránková.

Situace je stejná prakticky v celé zemi, skladba nejžádanějších zaměstnání je totiž na Opavsku totožná s tou celorepublikovou. Sami zaměstnavatelé v hojné míře spolupracují s úřadem práce, třeba co se rekvalifikací pracovníků týká.

„Jedná se mimo jiné o projekt Podpory odborného vzdělávání zaměstnanců, v rámci něhož mohou získat na vzdělávání příspěvek. Ti na Opavsku mají v tomto směru největší zájem o získání svářečských průkazů, a to jak základních, tak i o obnovu již neplatných, dále na rozšíření řidičských průkazů či odborného jazykového vzdělávání,“ přiblížila mluvčí úřadu práce.

Staří a zkušení odcházejí, mladí pracovat nechtějí

Najít kvalitního a šikovného zedníka je v opavském okrese problém. Právě toto povolání se totiž řadí k těm, která se nacházejí na pomyslné listině vůbec nejžádanějších.

„Situace skutečně není nejrůžovější. Starší a zkušenější zedníci ubývají, kdežto najít někoho mladšího je potíž. Často se stává, že nad sebou ještě potřebují mít dohled, potřebují vedení, ze školy mají totiž málo praxe. Tento stav panuje již delší dobu,“ mínil například jeden z jednatelů opavské společnosti Benko stavby Ladislav Kraus mladší.

Zájem o kvalitní zedníky je dlouhodobý.Zdroj: archiv Regionu Zájem o kvalitní zedníky je dlouhodobý.Autor: archiv Regionu

Proč tomu tak je, se neodvažoval hodnotit.

„To nemohu soudit. Také je těžko odhadnout, kolik zedníků nám aktuálně chybí, je to individuální. Záleží to na počtu zakázek, ale třeba i na počasí. Co se hledání pracovníků týká, dám často na doporučení známých,“ doplnil Ladislav Kraus.

Podobně na věc nahlížel i majitel opavské stavební firmy Renesa Robert Košacký. Mimo jiné připomněl, že jde o problém celorepublikový.

„Starší zedníci odcházejí do důchodu a mladí nejsou. Jde o řemeslo a ta na tom obecně nejsou dobře. Jde o práci fyzicky náročnou a ne příliš dostatečně zaplacenou. Teď v zimě je to ještě únosné, horší je to v letních měsících,“ konstatoval Robert Košacký.

Práce s lidmi netáhne, číšníků je málo

Doslova nedostatkovým zbožím jsou na Opavsku číšníci a servírky. Alespoň to tedy potvrzují námi oslovení provozní či majitelé restaurací.

„To víte, že chybí. Je to problém v celé republice,“ podotkl například majitel restaurace Lidový dům v Opavě Jan Bohačík.

Na otázku, proč je o práci číšníka tak malý zájem, pak odpověděl: „Je to určitá odpovědnost, práce s lidmi,“ zmínil.

Najít číšníky a servírky není snadné.Zdroj: Region / Petr DušekNajít číšníky a servírky není snadné.Autor: Region / Petr Dušek

To, že kvalifikovaných vyučených číšníků je určitě málo, pak potvrdila provozní opavské restaurace Kulturní dům Na Rybníčku Gabriela Lamichová.

„Většina těch, kteří pracují jako číšníci, jsou z jiného oboru. Nám chybějí číšníci především na různé akce. Hlásí se nám sice studenti, ale nejsou plnoletí, nesmí dělat s kasou a s alkoholem a mohou tu být jen do dvaadvaceti hodin,“ řekla Gabriela Lamichová.

Problém s nedostatkem číšníků pak okomentovala také majitelka ochutnávkové pivnice U Dvou dobráků v Opavě Miluše Psotová.

„V našem oboru je těžké najít stálé spolehlivé zaměstnance, protože při cenách, které si běžný návštěvník může dovolit, nelze nastavit platy dostatečně motivačně vysoko. Vím, že s fluktuací lidí mnozí bojují. Nám se myslím podařilo vytvořit rodinnou atmosféru, naše obsluha ví, že si jejich práce vážíme a že náš podnik není hnán ziskem, ale srdcem,“ řekla Psotová.

Strojařů je jako šafránu

Řemeslo má zlaté dno, ale je také známým faktem, že manuálně zručných a technicky vzdělaných lidí je čím dál méně. Své o tom vědí strojírenské firmy nejen na Opavsku.

Například ve firmě OSTROJ, a. s., podle vedoucí odboru lidské zdroje firmy Dagmar Stloukalové aktuálně hledají například svářeče, obsluhu CNC i další pozice.

„OSTROJ díky úspěšným tendrům a rozvoji firmy hledá kontinuálně zaměstnance na pozice zámečník, svářeč, obsluha CNC a další. Problém u těchto pozic je ten, že hledáme lidi s odpovídající praxí, kteří vlastní potřebné průkazy a certifikáty,“ uvedla Dagmar Stloukalová.

Velký zájem na trhu práce je také o svářeče.Zdroj: Region / Karel PechVelký zájem na trhu práce je také o svářeče.Autor: Region / Karel Pech

Že se i to dá vyřešit, firma podle jejích slov prokázala ve vlastních rekvalifikačních kurzech, v nichž si už několik odborníků vychovala sama.

„Dlouhodobě také investujeme do spolupráce se školami, kde například formou stipendií, praxí a spoluprací na výuce pomáháme vychovávat novou generaci strojařů pro Ostroj,“ uvedla Dagmar Stloukalová.

Sežizovače a obsluhu CNC hledají třeba také ve Strojírně Vehovský v Oticích, která již více než dvacet let nabízí zákazníkům vysoké zkušenosti s výrobou dílců na CNC kovoobráběcích strojích.

Dopravní firmy hlásí nedostatek řidičů

Doslova se předhánějí v nabízení benefitů. I přesto chybí většině dopravních firem na Opavsku řidiči autobusů a náklaďáků.

Potvrdili to například zaměstnanci firmy, která se zabývá mezinárodní kamionovou dopravou a spedicí, Pavel Kuzník z Hradce nad Moravicí s tím, že jejich firmě chybí asi pět řidičů.

Řidiči pak schází také v opavské společnosti TQM--holding.

„V naší společnosti, stejně jako ve všech dopravních společnostech, pociťujeme trvalý nedostatek řidičů nákladních vozidel a autobusů,“ uvedl ředitel odboru vnitřní správy společnosti Tomáš Roleder.

Nedostatkovým zbožím jsou i řidiči linkových autobusů.Zdroj: Region / Petr DušekNedostatkovým zbožím jsou i řidiči linkových autobusů.Autor: Region / Petr Dušek

Redakce pak oslovila také ředitele Městského dopravního podniku Opava Jaromíra Walaského.

„V současné době máme takový počet řidičů, který je potřebný pro denní výpravu vozidel. Nedostatkem řidičů tedy zásadně zasažení nejsme, nicméně nedostatkem zaměstnanců jako firma ano,“ zmínil Walaski.

Petr Klimeš (vpravo) v inscenaci s hereckými kolegy.
Petr Klimeš: Opavské divadlo bylo mou školou
Pavel Zavadil
Pavel Zavadil: Musíme se dívat sami na sebe