Události dominují kolotoče, kapely, zpěváci, dobré jídlo a pití. Tradiční odpust odstartoval již včera 22. srpna a potrvá až do pondělních nočních hodin, kdy bude celá významná akce završena megaohňostrojem.

Odpust bývá brán, hned po Matějské pouti, jako druhá největší akce v republice. Jeho více než stoletá tradice každoročně nastupuje s blížícím se koncem prázdnin. Je oslavou svátku patrona farního chrámu svatého Bartoloměje.

Všichni obyvatelé Kravař se prodlouženého a nadmíru rušného víkendu nemůžou dočkat, nejinak je tomu také u starostky města. „Těším se opravdu moc, tato akce ke Kravařím neodmyslitelně patří,“ sdělila Monika Brzesková a dodala, že ale z pozice starostky vidí i všechnu práci okolo. „Muselo se zařídit mnoho organizačních záležitostí, navíc nás není mnoho,“ upřesnila s tím, že nejvíc se všichni z týmu těší na úterní ráno, kdy budou vědět, že se vše zvládlo.

Ženy se obvykle předhánějí v uklízení domácností a pečení pravých prajzských odpustových koláčů. „Úklid samozřejmě k odpustu patří, ale nějak víc se tím nestresuji. Pečení koláčů jsem letos trošku podcenila a nestíhám. Nechávám to tedy na mamince a naší výborné místní cukrárně,“ uvedla starostka.

Oficiální program začíná dnes, v pátek 23. srpna, i když kolotoče se začínají točit už dříve. Je zde k vidění na 40 velkých a 20 malých kolotočů a přibližně 400 stánků, které se táhnou od mostu na Dvořisko přes Tyršovou ulici až na náměstí a ulici Nábřežní. „Město neorganizuje prodej jednotlivých stánků, ale pronájem konkrétního místa je nabízen v rámci jednotlivých sektorů, které mají na starosti dva šikovní muži. I letos bude podle mých informací vše zaplněno,“ uzavřela Monika Brzesková.

Již dnes večer se mohou návštěvníci těšit na Easy steps a Golden Hits. V sobotu je pak na programu skupina FiHa, zpěvák Jakub Děkan & Band či NABOOband. Co se týče neděle, vystoupí například Slezská kapela, R.U.M. a Turbo. Od 21. hodiny pak bude k tanci i poslechu mixovat písničky DJ Baluu.

Zřejmě nejnavštěvovanějším dnem odpustu je pondělí, kdy je ve večerních hodinách odpálen velký ohňostroj. O zakončení letošního ročníku se postará cimbálová muzika Wajdovci, Stanley's Dixie Street Band a zpěvačka Aneta Langerová či DJ Honza Gavelčík.

V Kravařích bude během odpustové veselice uzavřený průtah městem ode dneška až do 27. srpna. Objízdná trasa povede přes Opavu. Komplikace se dotýká i objížďky Dolní Benešov - Háj ve Slezsku, která je vedena přes Kravaře a v době konání odpustu bude odkloněna rovněž přes Opavu.

Kravařský odpust 2018.
Tradice pokračuje. Kravařský odpust opět návštěvníci vzali útokem