V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Jidášovo ucho
Počasí přeje zimním houbám, hlívy a ucha Jidášova je plno

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

Ilustrační foto
Stipendia pro žáky. Kraj tak podpoří studium řemesel

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Veřejné projednání návrhu plánované skládky uhlí od firmy ArcelorMittal, která má stát na území Ostravy-Bartovic.
Kraj nechce polní skládku uhlí v nejzaprášenější části Ostravy!

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.