VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Mistr ve výrobě 25 000 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) Směnový mistr. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce: zahradní 2004/46, Bruntál, Náplň práce: organizace práce na přidělené směně, řízení a motivace zaměstnanců, kontrola včasného plnění zakázek, průběžná kontrola stanovených pravidel a pracovních postupů ve výrobě, Požadujeme: zkušenost s vedením výroby/výrobního úseku, znalost práce na PC, samostatnost a zodpovědnost, ochotu pracovat ve směnném provozu, Nabízíme: motivující osobní ohodnocení, příspěvek na stravování, příplatky za směnnost nad rámec ZP, práci v moderním čistém prostředí., Nástup dle dohody., Hlásit se na e - mail personal@hronovsky.cz nebo na telefon 727 814 795, Z : 21.2.2018. Pracoviště: Hronovský s.r.o. - pracoviště bruntál, parcela č. 4573, Zahradní, č.p. 2004, 792 01 Bruntál 1. Informace: Tereza Rufferová, +420 727 814 795.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Obsluha zemních a příbuzných 17 000 Kč

Obsluha zemních a příbuzných strojů Bagrista - strojník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Město Albrechtice, strojnický průkaz na bagr + profesní průkaz řidiče, hlásit se na tel. č. 603 162 824 / Po - Pá vždy od 6.30 do 15.30 hodin /., Z : 18.4.2018. Pracoviště: Christos liolios - rychlostav, Hašlerova, č.p. 227, 793 95 Město Albrechtice. Informace: Christos Liolios, +420 603 162 824.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 80 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocný dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Bruntál, Zahradní 42b, náplň práce:, - údržba areálu firmy - práce se sekačkou a křovinořezem,, - oprava dřevěných palet, , - obsluha lisu na papír,, - pomocné práce ve výrobě,, , požadujeme: , - střední odborné vzdělání s výučním listem, , - samostatnost, manuální zručnost, a spolehlivost, , - výhodou je zkušenost s obsluhou VZV a ŘP sk. T, , , nabízíme:, - první pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou,, - plný pracovní úvazek na 1 směnu, možný také zkrácený úvazek, - práce vhodná i pro OZP, nebo pro osoby v invalidním důchodu, - mzda 80,- Kč/hod, , životopisy posílejte na e-mail: radek.krvac@styrogroup.cz, nebo si domluvte schůzku na tel: 725 220 004, vybraní uchazeči budou pozváni k osobnímu pohovoru., Z : 26.3.2018. Pracoviště: Styroprofile, a.s. - pracoviště bruntál, Zahradní, č.p. 1946, 792 01 Bruntál 1. Informace: Radek Krvač, +420 725 220 004.

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 100 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Kontrolor kvality. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 110 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: místo výkonu práce : Opavská 1435/45, Bruntál, Náplň práce: vizuální kontrola a třídění drobných součástek do automobilového průmyslu., Požadujeme: důraz na pozornost a dobře odvedenou práci, pečlivost, časovou flexibilitu, 4 týdny dovolené, možnost HPP, Hlásit se nejdříve na telefon 725 913 280 /každý den 09:00-17:00/., ¨Z : 17.4.2018. Pracoviště: Blixcon s.r.o. - pracoviště bruntál, Opavská, č.p. 1435, 792 01 Bruntál 1. Informace: Pavel Fiala, +420 725 913 280.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pozvánka na koncert italské legendy Drupiho.

Koncert sedmdesátníka Drupiho byl hned vyprodaný

Krnovské náměstí. Ilustrační foto.

Krnov vyčlenil na participativní rozpočet jeden milion korun

Kam o víkendu za fotbalem

Přinášíme Vám přehled fotbalových utkání o víkendu 21. a 22. dubna.

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. dubna 2018.

Obchvat Krnova co chvíli odkrývá starou munici

Stavaři teprve nedávno začali budovat obchvat Krnova, ale už několikrát museli volat policejní pyrotechniky k nálezům granátů, dělostřeleckých nábojů i min.

Čmeláci uctí odkaz Spatziera

Zátorský spolek Bumblebees Čmeláci pořádá vlastivědné výlety. Tentokrát bude námětem cestovatel Convall Spatzier. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT