VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 020 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol (kromě v přípravných třídách základních škol) Učitel/ka 1. stupně se speciální pedagogikou. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Opavická 575/1, Město Albrechtice, Hlásit se na e - mail regina.hajna@zsma.cz, Z : 29.6.2018. Pracoviště: Základní škola město albrechtice, okres bruntál, Opavická, č.p. 575, 793 95 Město Albrechtice. Informace: Regina Hajná, +420 554 652 242.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 100 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Operátor dělícího zařízení. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Břidličná, Bruntálská 167, OPERÁTOR dělícího zařízení , Požadujeme - vyučen (zaučen), jeřábnický a vazačský průkaz výhodou, průkaz řidiče motorových vozíků výhodou, vhodné pro ženy, nepřetržitý provoz, Mzda 100,- Kč až 110,- Kč/hod vč.prémií a příplatků ze směnného provozu, Hlásit se u Mgr. Škrkoňové - tel. č. 554 222 646, Z : 11.7.2018. Pracoviště: Al invest břidličná, a.s., Bruntálská, č.p. 167, 793 51 Břidličná. Informace: Ivana Škrkoňová, +420 554 222 646.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 24 000 Kč

Číšníci a servírky Číšník - servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: místo výkonu práce : Karlov p/P 182, POŽADUJEME PROFESIONÁLNÍ PŘÍSTUP, PRAXI V OBORU,, MOŽNOST UBYTOVÁNÍ A PERSONÁLNÍ STRAVY., Hlásit se na e - mail : k.jurisova@email.cz nebo na tel. č. 739 230 380, Z : 19.7.2018. Pracoviště: Hotel kamzík s.r.o. - pracoviště, 793 36 Malá Morávka. Informace: Kristýna Jurisová, +420 739 230 380.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 15 000 Kč

Dělníci v oblasti výstavby inženýrských děl Silniční dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: místo výkonu práce : okolí Bruntálu, Opavy, Ostravy, Frýdku - Místku, , Co od Vás očekáváme?, " vzdělání střední odborné s výučním listem, " velkou výhodou řidičský průkaz sk. B, " průkaz strojníka výhodou, " zodpovědnost, samostatnost, spolehlivost, " časová a místní flexibilita, " ochota učit se novým věcem, " manuální zručnost, Co Vám za to nabízíme?, " platové podmínky - základ mzdy + pohyblivá složka mzdy na základě odvedeného výkonu, Na co se můžete těšit?, o zázemí stabilní, úspěšné a stále se rozvíjející společnosti, o přátelské pracovní prostředí , o možnost seberealizace a uplatnění svých zkušeností a znalostí, o příležitost k profesnímu růstu a osobnímu rozvoji, o možnost uplatnění svých znalostí a zkušeností, o stravenky, o odměny, o další benefity, , Typ pracovního poměru: Práce na plný úvazek, doba určitá do konce sezóny, , V případě zájmu o tuto pozici zašlete prosím svůj strukturovaný životopis s fotografií na e-mail personalni@znackymorava.cz, , Stravenky, odměny, další benefity, Z : 11.7.2018. Pracoviště: Značky morava, a.s., Čsl. armády, č.p. 1112, 794 01 Krnov 1. Informace: Zuzana Hoferková, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Houby. Ilustrační foto.
17

Která houba vás otrávila? Přístroj to určí jednoznačně

Petr Fiala v rozhovoru pro Deník.
10

Petr Fiala pro Deník v Ostravě: Snažím se jít s ODS jinou cestou

Povodí: nejste tady jediní! Vodáci: na přípravy bylo dost času!

Rozhodnutí Povodí Odry (POD) o zrušení sjezdu řeky Moravice se vodákům nelíbí. POD argumentuje suchem, vodáci tvrdí, že příprava sjezdu byla nedostatečná.

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. července 2018.

Slavnosti Lapků z Drakova nabídnou i tavbu železa

Lesní slavnosti Lapků z Drakova lákají do Jeseníků rodiny z celé republiky i zahraniční návštěvníky. Čtrnáctý ročník se koná 21. a 22. července v Biskupských lesích u Vrbna pod Pradědem.

Páteční Deník s přílohou o Baníku Ostrava

Fotbaloví fanoušci Baníku Ostrava už netrpělivě vyhlížejí pondělní prvoligovou domácí premiéru s Jabloncem.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT