„Že by se v době ohrožení koronavirem přestalo brát, je nesmysl!“ říkají pracovníci neziskovky Renarkon pomáhající lidem se závislostí. 

Tramvaje v Ostravě mají nově také roušku.
PODÍVEJTE SE: Úsměv tramvajím zakryly roušky, Ostravě chybí na 250 šoférů

Jsou známí přezdívkami Pleška a Maro (což je velmi příhodné, neboť jde o romský výraz pro pervitin). Parkují u podniku Zuzana v Porubě a chystají „nádobíčko“ k výměně.

„Ale žádné z ruky do ruky. S odstupem položíme na zem kontejner na použité buchny, jak jim uživatelé říkají, a vedle toho čisté sety s injekčními stříkačkami, dezinfekcí a vodou,“ popisují s tím, že daná lokalita je feťáky oblíbená.

Ale snad i oni respektují zákaz volného pohybu a ukazují se – a to v celé Ostravě – méně. 

Vyrobte si dezinfekční gel. Funguje to!
Vyrobte si dezinfekční gel. Funguje to!

„Když začalo platit nařízení nosit roušky, první den dva chodili bez nich. Pak zjistili, že pokud je nebudou mít, neposkytneme jim naše služby,“ uvádějí terénní pracovníci Renarkonu. Těch je v kraji šest; tato nezisková organizace totiž nepůsobí pouze v Ostravě, ale i na Frýdecko-Místecku, Novojičínsku a také Vítkovsku.

„Máte roušky?“ ptá se dobře dvoumetrový chlapík se zrcadlovými slunečními brýlemi (jehož by se šátkem přes tvář považovali jindy za potenciálního lupiče) u okénka kontaktního centra Renarkonu ve Vítkovicích. Dozvídá se, že se tu mění jen sety pro uživatele a vstup dovnitř je všem mimo personálu zapovězen. 

Markéta také nepraktikuje systém z ruky do ruky. 

Policisté se v těchto dnech zaměřují nejen na kontroly místních podniků a provozovven.
Policisté kontrolovali ostravské podniky. Dodržují koronavirové zákazy všichni?

„Položíme každý to své na okénko a postupně já odeberu použité a klient čisté,“ líčí obsluha vítkovického kontaktního centra Renarkonu. A zdůrazňuje potřebu informovat uživatele drog o aktuální situaci – aby se z této komunity nestala kvůli koronaviru „časovaná bomba“.

I ostravští narkomani samozřejmě mají sociální sítě (ti jednodušší si prý přes ně s jednoduššími dealery domlouvají nákup „matroše“, čili drogy) a ví, co se děje. „Jsme zvyklí na chemii…“ vedou někteří silácké řeči v souvislosti s hrozící nákazou. Trh s narkotiky asi jede dále koronavir nekoronavir. Závislí to své potřebují.

„Aby ale měli co do těch svých buchen natahovat!“ loučí se Pleška a Maro.

Narážejí na zvěsti o možném nedostatku nejoblíbenějšího „matroše“ na Ostravsku. Pro lék Modafen patřící mezi suroviny pro výrobu pervitinu obyčejně jezdí jeho vařiči či poskoci do Polska… a opatření proti nákaze znamená i uzavřenou hranici. 

K TÉMATU

Život v terapeutické komunitě

Podolánky je beskydská osada, kde žijí lidé rozhodnutí přestat s užíváním drog. Kapacitu tu má Renarkon plnou: Patnáct klientů. Podle ředitele této neziskovky Martina Chovance je zákaz vstupu zvenčí. „Přerušili jsme i pracovní terapie, na které jezdívali klienti mimo zařízení. Našli jsme jim něco jiného, v současné době také prospěšného – šijí roušky,“ informuje Chovanec. Bohužel i na terapeutickou komunitu dopadají následky karantény, jsou v ní tři z osmi zaměstnanců (kvůli pobytu v rizikové oblasti). Renarkon má v karanténě z téhož důvodu i jednu z frýdecko-místeckých terénních pracovnic.

Neznámý autor v Kozmicích (u Hlučína) rozvěšel po vesnici texty které mají lidem připomenou ať nosí roušky.
PODÍVEJTE SE: Jsme furt "kraj razovity", takto si tu propagujeme roušky
Na návrat do klece se těší Matěj Kuzník (vpravo).
Zápasník MMA Kuzník: Zranění mi otevřelo oči. Pomohla i tma