Když vyšlo najevo, že podle schváleného projektu se počítá pouze s připojením na frekventovanou Hlučínskou ulici, vyvolalo to vlnu nevole. Své výhrady dalo najevo zejména Sdružení obcí Hlučínska a také některé ostravské městské obvody. Obávají se totiž kolapsu. Proto požadují, aby další plnohodnotné napojení bylo z kruhové křižovatky nad dálnicí D1, jak se původně uvažovalo.

VELKÝ DOPAD

Do jednání nyní vstoupil krajský úřad. „Protože se tato stavba netýká jen jednoho města, ale značné části našeho kraje, vložil se do probíhajícího procesu krajský náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka. Pozval si odborníky, aby jednali o řešení této situace. Jednání padlo na úrodnou půdu. Napojení outletového centra na dálnici je možné,“ konstatovala mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Všechny články k tématu
Outletové centrum v Ostravě
najdete zde

Setkání se zúčastnili zástupci Ředitelství silnic a dálnic, Správy silnic Moravskoslezského kraje, dopravní policie a investora.

„Ačkoliv tato záležitost není vůbec v kompetenci kraje ani krajského úřadu, nezapomínáme, že jsme tady pro občany a obce. Můžeme působit jako mediátor tam, kde obce nemohou. Svolali jsme proto odborníky a hledali možná řešení z této patové situace. Podle jejich názorů je napojení outletového centra na dálnici D1 možné, pokud z kruhového objezdu povede místní komunikace,“ konstatoval Unucka a dodal: Je to výborná zpráva, v kterou někteří už nedoufali. Aktivita teď bude muset pokračovat na straně nového investora, Ředitelství silnic a dálnic, Ministerstva dopravy a města Ostravy.“

Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Ilustrační foto.
Letiště Leoše Janáčka Ostrava stagnuje aneb Temno nad Mošnovem
Předseda spolku Létejme z Ostravy předseda spolku Radim Gál.
Předseda spolku Létejme z Ostravy: U nás se o všem jen mluví, v Polsku se koná

DALŠÍ JEDNÁNÍ

K outletovému centru se v těchto dnech konala v Ostravě i další schůzka, které se zúčastnili zástupci Sdružení obcí Hlučínska, města Ostravy, investora a Ředitelství silnic a dálnic. I zde se hovořilo o nutnosti napojení na dálniční křižovatku.
„Jsem rád, že se zúčastněné strany k této problematice staví aktivně a chtějí hledat řešení. Pokud dojde k posunu věci a dohodě mezi všemi zúčastněnými, jsme připraveni napojení na dálniční křižovatku podpořit. Motorem ale nemůže být ani kraj, ani krajský úřad. Vhozená rukavice je na straně investora, města a státu,“ uzavřel krajský náměstek hejtmana pro dopravu Unucka.

Přístup kraje, města a také Ředitelství silnic a dálnic v nedávném vyjádření pro Deník ocenil předseda Sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera. „Jsem moc rád, že město Ostrava i Ředitelství silnic a dálnic jsou vstřícné, stejně jako kraj,“ uvedl Pavera krátce po skončení ostravské schůzky.

O dálničním napojení ale zřejmě jen tak brzy rozhodnuto nebude.

Archeologové objevili venuši.
Archeologové v Opavě objevili šest tisíc let starou venuši