Včas upozornit na hrozící nebezpečí umí požární hlásiče, které nechala novojičínská radnice nainstalovat do domu s pečovatelskou službou U Jičínky. Před rokem zde hořelo v jednom z bytů.

NEDÁVNÁ ZKUŠENOST

„Zařízení má chránit obyvatele domu a jejich majetek před požárem. Město se pro daný krok rozhodlo po loňském podzimním zásahu hasičů v jednom z bytů, kde kvůli závadě na elektronice vypukl drobný požár v kuchyňce,“ připomněla událost z loňského září Marie Machková, mluvčí města. Oheň nejvíce zasáhl byt, ve kterém začalo hořet. Žárem části budovy popraskaly také stupačky s vodovodními trubkami a v důsledku hašení voda vytopila sklepy. Opravy se vyšplhaly ke statisícům korun.

„Do kuchyňky v každém bytě jsme nechali namontovat 154 opticko-kouřových hlásičů pro detekci kouře. Na chodbách u schodišť bylo umístěno ještě čtrnáct tlačítkových hlásičů pro manuální ohlášení požáru. Na chodbách jsou sirény, které nájemníky domu včas upozorní na nebezpečí,“ popsal nová bezpečnostní opatření starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Z městského rozpočtu šlo na tuto investici 600 tisíc korun a v příštím roce má ochranný systém zabudovat i do domů s pečovatelskou službou na Revoluční ulici a Pod Lipami. „Elektronický systém je napojen na monitorovací zařízení městské policie,“ poznamenala Machková.

Vzrostlé stromy na frenštátském hřbitově mohou způsobovat potíže. Jejich kořeny mohou prorůstat do hrobů.
Práce na obnově hřbitova již začaly