Horský úsek silnice přes Jeseníky ošetřuje od minulé zimy sdružení firem pod vedením společnosti Eurovia. To vyhrálo výběrové řízení na zimní údržbu silnic prvních tříd v celém Olomouckém kraji.

Názory, zda byl správný krok svěřit zimní údržbu soukromníkům, se rozchází. Jedním z těch, kdo změnu v údržbě silnic kritizovali, je i starosta Loučné nad Desnou Jaroslav Sembdner. „Firma, která teď provádí údržbu směrem na sedlo, to buď neumí, nebo nechce umět. Je to mnohem horší, než když měli úsek na starosti krajští silničáři. Hlavní tah bývá neuklizený, jen se sype sůl,“ popsal svou zkušenost minulou zimu Jaroslav Sembdner a v tomto duchu napsal stížnost krajskému Ředitelství silnic a dálnic.

Firma Eurovia deklarovala, že při zimní údržbě cest postupuje v souladu se smluvními podmínkami. Podle některých odborníků mohla chyba nastat už v zadání výběrového řízení, když se zprůměrovaly počty sypačů a dalších mechanismů zimní údržby, ale nebyly při tom dostatečně zohledněny specifické podmínky horských úseků.

Zimní údržba silnice na Červenohorském sedle.Zdroj: Deník / Petr Krňávek

Řidiči linkových autobusů zásadní změnu v údržbě silnice na Červenohorském sedle nezaznamenali. Spíš nadávali na stejné potíže, jaké na horách zažívali i s krajskými silničáři. Martin Dubský, vedoucí skiareálu na Červenohorském sedle, měl dokonce pocit, že nový systém funguje lépe. „Řekl bych, že nová firma je akčnější, osobně jsem žádné potíže nezaznamenal,“ řekl Deníku minulou zimu. „Zpočátku byly problémy. Neměli jsme ani kompletní telefonní seznam, takže jsme nevěděli, na koho se obracet. Ke konci zimy už vše fungovalo,“ shrnula své zkušenosti starostka Moravského Berouna Zdenka Szukalská.

Jisté je, že minulou zimu nový systém údržby silnic prodělával „porodní bolesti“, za které v několika případech Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělilo i sankce. „Porodní bolesti byly také nad Šternberkem směrem na Opavu. Poučili jsme se. Většina stížností byla obecná: že dříve to bylo lepší. Každá zima je však jiná,“ uvedl Martin Smolka, ředitel olomoucké krajské správy ŘSD. Poukázal na to, že servis cestářů krajské správy mohl být až nadstandardní. „Zákon říká, že silnice mají být sjízdné, ale to neznamená, že budou suché bez malé vrstvy sněhu,“ poznamenal.

Také zástupci kraje doufají ve zlepšení. „Jesenicko, Červenohorské sedlo a Moravský Beroun, to byla jedna velká katastrofa,“ hodnotil první zkušenost s nováčky v zimní údržbě v Olomouckém kraji náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Stromy v Krnově už jsou vánočně nazdobené, ale rozsvítí se až v neděli 2. prosince u příležitosti zahájení adventních trhů.
Zatímco Bruntál ještě vybírá vánoční strom, v Krnov už začali zdobit
Ilustrační foto
V Krnově zahájili deratizace v kanalizaci