Dolní oblast Vítkovic a Důl Hlubina. To jsou dva propojené areály, které se mění v místo, jež nabídne veřejnosti spoustu nových možností pro aktivní trávení volného času. A zatímco v Dolní oblasti najdou zázemí především lidé holdující technickým záležitostem, na Hlubině si přijdou na své lidé humanitně zaměření. Vytvořit by se tam měl zcela nevšední vzdělávací prostor a aktivní umělecké podhoubí.

„Chceme, aby se u nás na Hlubině pořádaly nejrůznější vzdělávací workshopy, semináře, autorská čtení, aby k nám chodili lidé všemožných zájmů hudebníci, malíři, sochaři, filmaři, fotografové nebo tanečníci. A aby u nás našli všechno, co ke svému rozvoji potřebují,“ vysvětluje Marta Pilařová ze sdružení Hlásím se k továrně, které ve spolupráci se sdružením Dolní oblast Vítkovice reaktivaci Dolu Hlubina připravuje.

Výsledkem spolupráce obou sdružení je žádost o dotaci, která byla podána na konci minulého roku v rámci výzvy Integrovaného operačního programu ministerstva kultury. „Podávali jsme dvě žádosti. První na necelých dvě stě milionů se týká revitalizace budovy starých koupelen, kompresorovny, skladu, rozvodny a průběžné jídelny, druhá ve výši přes sto milionů korun je zaměřena na rekonstrukci nových koupelen,“ popisuje Karel Malík, projektový specialista ze sdružení Dolní oblast Vítkovice. Vyjádření k oběma žádostem by mělo přijít v průběhu května.

Letošní akce na Dole Hlubina

6. květen: Muzejní noc

6. červen: Divadelní festival Dream Factory

6. červenec: Hudební festival Colours of Ostrava

6. srpen: Kemp Hlubina

6. září: Filmový festival Ostrava Kamera Oko

Provoz Hlubina bude vzdělávacím kulturním centrem fungujícím symbolicky ve třech směnách, 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Ranní směnu budou tvořit především vzdělávací kurzy a semináře, odpolední směnu zkoušky kapel, práce v uměleckých ateliérech, zkoušky amatérských divadelních a tanečních souborů a setkávání v nejširším slova smyslu. Noční směna pak bude zasvěcena koncertům, filmovým, divadelním či tanečním představením.

Jedním z cílů konceptu je nabídnout lidem zkušebny, ateliéry a sály, kde si mohou pronajmout prostor a čas. „Když si budu chtít něco vyzkoušet, například nějakou uměleckou techniku, tak vím, že půjdu na Provoz. Tam si to můžu zkusit, tam se potkám s lidmi, kteří tomu rozumí, kteří si navzájem poradí, doplní a obohatí se. Koncept je jasný, funguje takto v mnoha městech po celém světě, nejblíže je Stanica v Žilině či Meet Factory v Praze,“ dodává Pilařová.

Karetní hry, zábavy, kouření a tanec byly dělníkům v noci zapovězeny

Pro horníky byla v letech 1866 až 1873 v těsném sousedství Dolu Hlubina postavena dělnická kolonie Pohraniční. Bylo zde 47 domků, každý se čtyřmi byty. V domácím řádu této dělnické kolonie tehdy stálo: „Nájemci se musí hlavně vyvarovat zbytečného hluku. Večer smí světlo hořet jen do desáté hodiny. Karetní hry, zábavy, kouření a tanec jsou v noci zapovězeny. V bytě musí být co největší čistota a nájemník je povinen nahradit každou škodu např. rozbitá okna. Lehání do postele v botách nebo v pracovním oděvu není dovoleno. Čistění záchodů přísluší nájemníkům, čištění žump obstarává závod. Vepři a drůbež jsou dovoleni jen ve chlívkách, kozy a holubi jsou zakázáni.“

Plynojem: Už montují sedadla

Díky půlmiliardové dotaci získané z Integrovaného operačního programu Ministerstva kultury ČR se už rok úspěšně revitalizují tři stěžejní objekty v Dolní oblasti Vítkovic. Vysoká pec č. 1 byla v první jarní den zpřístupněna veřejnosti jako bonus prohlídkové trasy a už po pár dnech přilákala stovky návštěvníků.

Ilustrační foto

V plynojemu (na snímku) a v VI. energetické ústředně právě teď vrcholí stavební práce. „S dosavadním průběhem realizace projektu jsme velmi spokojeni. Ukazuje se, že je třeba, aby takovéto projekty řídily týmy profesionálů a byla jim zajištěna adekvátní podpora ze strany poskytovatele dotace. Což dle našeho názoru je v tomto projektu bezezbytku splněno,“ říká Marek Kupsa, ředitel Odboru pro strategii a dotační politiku Ministerstva kultury ČR.

Jde podle něj o skvělý příklad, kdy technická památka bude nebývale unikátním způsobem jednak zachráněna a jednak bude velmi variabilně využitelná ze strany široké veřejnosti. „V porovnání s ostatními památkami, které také získaly dotaci z integrovaného operačního programu, je dolnovítkovický projekt skutečně jedinečný. U ostatních projektů totiž vracíme památky do původního stavu po našich předcích, avšak v tomto projektu vzniká z části něco zcela nového, čím se budeme moci zase my pochlubit budoucím generacím,“ zdůrazňuje ještě Marek Kupsa.