Odborníci z ČKD a Skupiny ČEZ v polovině července dokončili speciální zkoušky na modelu desetkrát menším, než bude finální výrobek.

„Oběžné kolo si svou práci odvedlo, nyní už výrazně překročilo plánovanou životnost. Nové kolo bude mít podstatně širší provozní rozsah a vyšší účinnost, díky které vyrobíme o více než sedm tisíc megawatt hodin elektrické energie ročně navíc. To pro srovnání představuje roční spotřebu elektřiny téměř tří tisíc domácností,“ vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař. Kromě lepší účinnosti bude mít nové oběžné kolo také delší životnost.

Pro společnost ČKD Blansko Engineering, je zakázka pro Dlouhé stráně zajímavá.

„O záměru vyměnit oběžné kolo na Dlouhých stráních se vědělo už dlouho dopředu. Na projekt jsme se začali připravovat ještě před vypsáním soutěže, abychom byli o krok před konkurencí a mohli splnit náročné termíny dodávky. Nakonec jsme podle zadaných parametrů odzkoušeli dva modely a z nich vybrali ten, který dosahoval lepších výsledků,“ představil ředitel výzkumu a vývoje Aleš Skoták modelové oběžné kolo o průměru 450 milimetrů z bronzu.

To se stane podkladem pro výrobu skutečného kola, které by se mělo na Dlouhých stráních poprvé roztočí příští rok v srpnu. 

Miliontým návštěvníkem Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně byla 19. května vyhlášena školačka Anička z Nového Jičína.
Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně se stala vyhledávanou atrakcí Jeseníků
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně
Dlouhé stráně dodávají elektřinu už dvacet let