Bude první pobočkou jakékoliv státní instituce v Ostravě. Na zdejším Národním zemědělském muzeu (NZM) se už od září čile pracuje. Bývalá hala Veronikárna se mění.

„Prozatím se ve vnitřních prostorách demolují nevyhovující vestavby, sanují se konstrukce a připravujeme základ pro ocelovou nástavbu muzea,“ popsal pro Deník aktuální stav ředitel ostravské pobočky Národního zemědělského muzea Ivan Berger.

Termín dokončení přestavby staré haly v moderní muzeum, kterou provádí společnost Stamont, je stanoven na konec roku. A měl by být dodržen!

Demolice opuštěnéhol ghetta Přednádraží, 15. ledna 2019 v Ostravě.
OBRAZEM: Demolice Přednádraží. Opuštěné ghetto v Ostravě bylo srovnáno se zemí

„Hotovo by mělo být do konce listopadu,“ upřesnil Berger, jenž počítá s tím, že po navezení exponátů a dalších potřebných úpravách by se ostravské národní zemědělské muzeum otevřelo pro novou sezonu na začátku jara 2020.

Na zemědělském muzeu v Ostravě se už pracuje. Snímek z 16. ledna 2019Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

TAHÁKEM BUDE TŘÍPATROVÝ MLÝN

Celá modernizace vyjde na 123 milionů korun, přičemž většinu (105 milionů) pokryje dotace z evropských fondů.

Největší atrakcí nového muzea bude třípatrový mlýn vestavěný doprostřed schodiště, chybět nebude ani výstavka traktorů, kombajnů, pluhů a dalších strojů nebo prezentace čtyř ročních období a cesty potravin od zemědělské a potravinářské prvovýroby až na stůl.

Opavskou ulici v Porubě a Svinovské mosty letos čeká náročná, devítiměsíční rekonstrukce.
Blíží se další omezení! Opravy Opavské a Svinovských mostů zkomplikují dopravu

Zato plány s druhým muzeem, které mělo v Dolních Vítkovicích, v tomto případě v části Hlubina, vzniknout, se zadrhly. Kofola už si malovala, jak přiblíží slavnou historii a výrobu svým konzumentům. Podle informací Deníku se rovněž uvažovalo o roce 2020, jenže plány na proměnu Nových koupelen vedle Nohavicovy Heligonky dostaly ránu.

MUZEUM KOFOLY ZATÍM ODLOŽENO

Líbivý návrh exteriéru z rukou architekta Josefa Pleskota tak načas poputuje do šuplíku.

„Revitalizace památkově chráněné budovy a následný provoz jsou finančně velmi náročné, proto jsme zažádali o dotaci z evropských fondů. Umístili jsme se ale bohužel až mezi náhradními projekty,“ vysvětlila PR specialistka Kofoly Jana Ptačinská Jirátová s tím, že Kofola nyní s realizací muzea počítá v horizontu dvou až pěti let. „Snažíme se ale najít i jiné dotační možnosti, které by pomohly záměr uskutečnit dříve,“ dodala mluvčí Ptačinská Jirátová.

Kromě muzea měla v Nových koupelnách v areálu Dolních Vítkovic vzniknout i zážitková návštěvnická stezka Kofoly.

Dolní Oblasti Vítkovice, zřejmě nejnavštěvovanější mimopražská lokalita v zemi. Ilustrační foto.
Dolní Vítkovice se stále rozrůstají. Co tam vznikne?
PROMĚNA DOV: Svět techniky - tehdy
TEHDY A DNES. Podívejte se, jak se změnily Dolní Vítkovice