Za mimořádných bezpečnostních opatření probíhalo v úterý u Krajského soudu v Ostravě jednání s Martinem B. (28 let) z Opavska. Muž pravomocně odsouzený k devatenácti rokům žaláře za vraždu poštovní doručovatelky ze Skřipova na Opavsku žádal o obnovu procesu. Do soudní síně ho přivedla po zuby ozbrojená vězeňská eskorta se samopaly a v neprůstřelných vestách. Soud po několika hodinách oznámil, že své rozhodnutí oznámí 15. května.

ZLOČIN

Ke zločinu došlo poslední zářijový den roku 2013. Pachatel zasadil oběti osm ran do hlavy neznámým tupým předmětem. Z pošty zmizelo kolem 200 tisíc korun. Martin B. uvedl, že na poště toho dne byl, odmítl však, že by vstoupil do prostoru, kde došlo k samotné vraždě. Když z pošty odcházel, úřednice žila. V rámci žádosti o obnovu procesu zpochybnil důkazy týkající se pachových stop.

Ilustrační foto.
Policisté v šoku. Za volantem seděl třináctiletý chlapec

DŮKAZY

Právě pachové stopy nalezené na místě zločinu se staly jedním z hlavních nepřímých důkazů, na základě kterých byl Martin B. odsouzen. Muž uvedl, že k přenosu jeho pachových stop do veřejnosti nepřístupných prostor, kde se vražda odehrála, mohlo dojít prostřednictvím dokumentů, které ženě předal.

„Po odsouzení vyšla najevo zcela nová skutečnost,“ konstatovala obhajoba s tím, že nejnovější vědecká zkoumání metodu pachové identifikace zpochybňují. Obhajoba předložila i posudek České zemědělské univerzity v Praze, který si nechala vypracovat. Závěry expertů argumenty obhajoby podporují. Státní zástupce měl ale k posudku řadu výhrad. Zdůraznil také, že pachové stopy nebyly jediným nepřímým důkazem, které vedly k odsuzujícímu verdiktu.

Lukáš Mrocek.
Rodák z Bohumína vybojoval v USA 2. místo v soutěži o nejlepšího bojovníka

Dalším je například samotná výpověď Martina B. V ní podle státního zástupce popisoval věci, které mohl vidět jen při vstupu do prostoru vyhrazeného personálu, kde ale podle obhajoby nevkročil. Jednání soud odročil na 15. května, kdy oznámí, zda žádosti o obnovu vyhověl.

VYŠETŘOVÁNÍ

Vyšetřování skřipovské vraždy z konce září 2013 bylo velmi komplikované a trvalo téměř rok. Policisté až v srpnu 2014 oznámili, že zadrželi a obvinili místního mladíka Martina B., který byl v dubnu 2016 pravomocně odsouzen k devatenácti rokům. Již vloni se poprvé pokusil o obnovu procesu, a to na základě údajného svědectví spoluvězně. Ten prohlásil, že se k němu dostaly informace o skutečných vrazích. Nic z toho se ale nepotvrdilo.

První tramvaj švýcarského výrobce Stadler dorazila do Ostravy, 23. dubna 2018.
Tramvaj od Stadleru už je v Ostravě. Celkem jich bude čtyřicet
Návštěva Vlády ČR v Moravskoslezském kraji 24. dubna 2018. Prohlídka Dolních Vítkovic v Ostravě.
Premiér Babiš vybídl šéfa Třineckých železáren v Ostravě: Kupte Mittal