V Ostravě se ve čtvrtek při příležitosti Dnů NATO sejdou ministři obrany visegrádských zemí (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Na třídenním zasedání se budou věnovat hlavně prioritám, které si ČR jako předsednická země V4 vytýčila.

Patří mezi ně snaha najít možnosti hlubší spolupráce ve vyzbrojování nebo pokračování ve vytváření společných bojových uskupení EU. Ministři projednají také nynější iniciativy Severoatlantické aliance a Evropské unie, uvedl již dříve Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Aero L-39NG.
VIDEO: Další tahák Dnů NATO. Bitevník L-39NG se poprvé představí veřejnosti

Schůzka ministrů zemí Visegrádu se pod aktuálním českým předsednictvím koná poprvé. Jako hostitel bude vystupovat ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), Polsko bude zastupovat ministr národní obrany Mariusz Blaszczak, Maďarsko ministr obrany Tibor Benkö a slovenskou delegaci povede ministr obrany Peter Gajdoš.

Při vytvoření společného bojového uskupení (tzv. EU Battlegroup) země V4 spolupracují opakovaně, přičemž loni na podzim se ministři obrany Visegrádu dohodli na sestavení další "battlegroup" k prvnímu pololetí roku 2023.

Přílet amerického transportní letoun Lockheed C-5M Super Galaxy, 18. září 2019 v Mošnově
Velký návrat obřího letounu do Ostravy: C-5 Super Galaxy ozdobí Dny NATO 2019

Bojové uskupení EU je vojenskou jednotkou, kterou má k dispozici vedení unie. Na jeho vytvoření se vždy dohodne několik evropských států, uskupení se střídají v pohotovosti po šesti měsících a EU je může v případě potřeby nasadit kdekoli do 6000 kilometrů od Bruselu. Tento formát evropské obrany existuje od roku 2007, dosud tyto skupiny nebyly reálně nasazeny.

V rámci spolupráce V4 se také často mluví o možnosti společných vojenských nákupů. Zatím se ale žádný takový tendr nepodařilo uskutečnit.

Přílet amerického bombardéru B-52 Stratofortress, 17. září 2019 v Mošnově.
VIDEO: Legendární bombardér, tahák letošních Dnů NATO, je v Ostravě!
Koláž Deníku
ANO posiluje v Ostravě! Vítkovice Arénu nově povede bývalý radní Folwarczny