Havárie se stala ve čtvrtek před jedednáctou hodinou v noci, jeden z vlaků převážel dřevo. Lokomotiva a čtyři vagony při boční srážce vykolejily, poškozené bylo také dopravní vedení. Při nehodě se nikdo nezranil.

Jana byla přesvědčena, že komunikuje s kamarádkou o nějaké soutěži. Ve skutečnosti jí zloději okrádali přes m-platbu v mobilu.
Také máte mobil a facebookový účet? Jana popisuje, jak se stala obětí podvodu

Nehoda přerušila provoz na hlavním koridoru Praha - Olomouc - Ostrava mezi stanicemi Prosenice a Lipník nad Bečvou, kde místo vlaků jezdí náhradní autobusy. Správa železnic předpokládá zprovoznění trati ve směru na Lipník až v pátek v podvečerních hodinách.

„Je zajištěna náhradní autobusová doprava jak u regionální, tak u dálkové dopravy. Počítáme, že někdy v odpoledních hodinách by se mohlo jezdit po jedné koleji,“ sdělila Deníku mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

České dráhy kvůli havárii vůbec nevypraví některé spoje pendolino mezi severní Moravou a Prahou, u většiny spojů dráhy pro cestující vypraví náhradní autobusy. Podrobně o omezení ve spojích ČD zde

Omezené jsou také spoje RegioJetu mezi Prahou a Ostravskem.

„Z důvodu uzavření hlavní koridorové tratě po noční nehodě nákladních vlaků jsou všechny vlakové spoje RegioJet nahrazeny v úseku Přerov – Drahotuše autobusy náhradní autobusové dopravy. Týká se to jak rychlíkových spojů na lince R8, tak dálkových vlaků RJ na trase Praha – Olomouc – Ostravsko – Košice. Z důvodu výluky se dají očekávat zpoždění spojů v řádu desítek minut a další omezení," informoval dopravce. Více zde

Podle Drážní inspekce se nákladní vlaky srazily na výhybce.

"Protože vlaky jely ve stejném směru, došlo k jejich bočnímu nárazu. Podle šetření na místě došlo k vykolejení čtyř vozů a lokomotivy, ale i poškození trakční podpěry," přiblížil mluvčí drážní inspekce Martin Drápal.

Zpoždění několik hodin

Nehoda na koridorové trati mezi Přerovem a Ostravou v pátek komplikovala lidem cestování. Do naplánovaného cíle přijeli se zpožděním nebo jízdu odložili, pokud mohli. Informační tabule u expresů na Prahu dopoledne hlásily zpoždění i tři hodiny.

Bowling Park je na někdejším hornickém sídlišti v Hrabůvce v Ostravě-Jihu.
Speciality po ostravsku: pštrosí steak či nadržený poník z Hrabůvky

„Měla jsem odjet RegioJetem v 7.18,“ ukazovala v 9:40 cestující ve vestibulu olomouckého hlavního nádraží na tabuli s odjezdy vlaků. Spoj měl ohlášené zpoždění 140 minut.

Žena cestovala do Prahy. „Údajně je zrušený i další vlak. Jízdenku mi kupoval syn přes kilometrickou banku tak právě teď řeším, jak to udělat. Naštěstí tolik nespěchám,“ popisovala cestující těžkosti.

Škody: 21 milionů

Celkové škody se odhadují na 21 milionu korun.

"Z toho 10 milionu na trati a 11 milionů na vlacích. Na místě jsou kolegové, kteří šetří bližší okolnosti. Zranění nebylo žádné, provoz na trati je omezený,“ doplnil mluvčí Drápal.

Následky železniční nehody pomáhají odstraňovat hasičské jednotky z Olomouckého kraje.