Sjezdovku Razula ve Velkých Karlovicích začali zasněžovat už začátkem prosince loňského roku. Martina Žáčková z Resortu Valachy před časem konstatovala, že letošní zima je teplejší než obvykle. Aktuálně se podle ní situace lepší.

"Pokud nepřijde obleva, otevřeme na konci týdne sjezdovku v celé délce," informovala v úterý večer. 

Ilustrační foto.
Otřesný případ. Dívka jedla jen okurky a cukr. Matka hrála na počítači

Dosud se na Razule jezdilo pouze v první třetině sjezdovky s třicetiprocentní slevou. Sjezdovka u hotelu Horal je v provozu, leží na ní asi pětapadesát technického i přírodního sněhu. V provozu je také dětský park s pojízdným kobercem a lyžařská škola.

O turisty ale nemají ve Velkých Karlovicích nouzi.

„S návštěvností jsme celkem spokojení. Nabízíme v rámci služeb wellness, lyže jsou jen doplňková aktivita. Méně sněhu neznamená, že by hosté rušili rezervace. Víkendy máme vyprodané, už se zaplňuje únor i březen,“ dodala Žáčková.

Marta Trlicová měla, dá se říci, štěstí v neštěstí.
Pacientka s nebezpečnou hantavirózou: Nejprve mi řekli, ať vyležím chřipku

Pohyb turistů na Karlovicku sleduje provozní Penzionu Pod Pralesem Lubor Gášek.

"Leden je vždycky slabší. Zahušťuje se to spíš o víkendech. I když to není ta pravá zimní paráda, není tu ale pusto. Lidi se zabaví i jinak, než na lyžích," zhodnotil.

Na pořádnou zimu se stále čeká

Lyžaři a hlavně běžkaři podle něj zatím nemají ideální podmínky. "Hřebenovka je pro běžkaře neprůjezdná. Kolem Soláně je stopa došlapaná od pěších. Je třeba aspoň dvacet čísel sněhu. Na pořádnou zimu stále čekáme. I když je furt pod nulou a v noci až mínus šest," dodal Gášek.

Z nového přídělu sněhu se radovali provozní v areálu Rališka na Horní Bečvě. "Vrátila se zima a napadl nový sníh, asi do 10 cm. V noci intenzivně zasněžujeme nejdelší sjezdovku, která je od středy k dispozici. Sedačková lanovka je v provozu a lyžujeme i večer," informovali na webu areálu.

Sníh nesníh, úplně plné lidí jsou v tuto dobu Pustevny.

"Návštěvnost je obrovská díky ledovým sochám. I během týdne turisté neustále jezdí," přiblížila za areál Pustevny Dita Korčák Hrtusová.

Sjezdovky už nějakou sezónu nefungují, na Pustevnách ale pravidelně upravují běžecké trasy.

"Běžkaři nemají jinou možnost, proto jezdí sem. A také se u nás hodně objevují rodiny s dětmi. Táhnou boby, aby si malí užili, když nemají sníh ve městech," doplnila.

Tisková konference k události Noc Práva, 22. ledna 2020 v Ostravě. Zdeňka Papoušková.
Noc práva je nový festival, který lidi pozve za soudními lékaři či do věznice

S nedostatkem sněhu na hřebenových trasách se potýkají organizátoři tradičních závodů. Přejezd Vsetínských Beskyd známý jako Valašská padesátka odložili pořadatelé z Klubu českých turistů na 15. února.

Odložená Karlovská 50

Stejný osud potkal i největší běžkařský závod na Valašsku, Karlovskou 50. "V nízkých partiích je pět až deset, ojediněle patnáct centimetrů sněhu. To je málo, za těchto podmínek nemůžeme závod uskutečnit v plném rozsahu," vysvětlil ředitel závodu a zároveň starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.

Závod přeložili pořadatelé na 14. a 15. února.

"Pokud ani v tomto termínu nebudou podmínky dobré, chceme odstartovat alespoň dětské závody, třeba v menším rozsahu. O startovné, které už sportovci zaslali na původní termín, nemusí mít strach. Buď dostanou peníze zpět, nebo se přesunou na nový termín, případně se nechají na start do příštího roku," sdělil ředitel.

Stromy na břehu řeky Odry, které okusuje bobr, leden 2020 v Ostravě.
Chráněným bobrům se v kraji daří. V povodí Odry jsou na 200 kilometrech 20 toků

Prozatímní lyžování zhodnotil starosta Velkých Karlovic jako drahé.

"Na sjezdovkách tu máme z devadesáti procent umělý sníh. A co se týká běžeckých tratí obecně, ze Soláně na Bumbálku je dobrá jen třetina, na zbytku je málo sněhu. A na Javorníkách zůstalo hodně polomů z minulé zimy. Na tratě nemůže rolba, proto se nedají mechanicky upravovat," uzavřel Miroslav Koňařík.