Již od března spolupracují obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem s Městskou knihovnou v Těšíně na projektu Emoce bez hranic. Ten se originální literární cestou zaměřuje na emoce a problémy dospívajících dětí v česko-polském pohraničí a pomocí tzv. biblioterapie se o nich snaží mluvit nahlas.

Partneři, kteří už léta spolupracují na propagaci čtenářství, si všimli, že v obou zemích jsou problémy dětí velmi podobné a sdílení znalostí i rozhovory na toto téma mohou v budoucnu přispět k jejich řešení. Právě proto podle ředitelky projektu Celé Česko čte dětem Evy Katrušákové vznikla kniha, jejímž hrdinou jsou emoce, které nemají věkové ani státní hranice.

ŠEST AUTORŮ, ŠEST POVÍDEK

Hlavními hrdiny dvojjazyčné knihy Leguán a jiné povídky jsou především emoce.Zdroj: Deník/Pavla Krůčková

„Leguán a jiné povídky představuje dvojjazyčnou publikaci, která se skládá ze šesti povídek. Ty vytvořili známí čeští a polští autoři Alena Ježková, Petra Soukupová, Michal Viewegh, Paweł Beręsewicz, Ewa Stadtmüller, Zuzanna Orlińska a jednotlivé texty se zaměřují na emoční problémy, kterým musí čelit současní dospívající lidé. A to i ty, které jsou spojené se závislostí na nových médiích, diskriminací, nesnášenlivostí, kultem materialismu, „jinakostí“ či s oslabením rodinných vazeb v moderním světě. Nicméně příběhy vyznívají smířlivě a mají dětem ukázat, že každý člověk se přece narodil jako dobrý, s touhou po bezpečí a lásce,“ přiblížila Katrušáková a dodala, že právě děti čtenáři ve věku jedenáct až patnáct let jsou často opomíjená a z mnoha důvodů složitá cílová skupina. „Existuje řada aktivit pro malé děti, hodně projektů pro středoškoláky, ale podstatně méně pro zmiňovanou skupinu náctiletých,“ doplnila ředitelka organizace Celé Česko čte dětem s tím, že kdokoli, kdo by měl o knihu zájem, se může na organizaci obrátit.

KOUZLO PŘÍBĚHU

Projekt s názvem Emoce bez hranic vyvrcholil minulý týden společným biblioterapeutickým workshopem, v rámci kterého dětem z obou břehů řeky Olše přednesli jednu z povídek herci Tomasz Kłaptocz a Petr Sutorý z Těšínského divadla a kde spolu s malými čtenáři (posluchači) otevřeně diskutoval psycholog Jeroným Klimeš. Podobná literární setkání s herci a psychology přitom organizace Celé Česko čte dětem uspořádala i v závěru září.

„Příběh má jednu velikou výhodu, a to, že je dobře zapamatovatelný. I když mu dítě nerozumí, neznamená, že si z jejího přečtení nic neodnese. Naopak příběh v něm zůstane zapsaný, zapamatovaný a teprve s časem mu pomalu dojde, co vlastně ona povídka znamenala,“ uvedl v závěru posledního setkání psycholog Jeroným Klimeš.

Stavba silničního obchvatu Karviné má další zpoždění.
Stavba silničního obchvatu Karviné má další zpoždění