„Někteří možná ještě víc, protože chtěli být ve spojení se svými blízkými v ČR. Pak začala chodit první vyúčtování od operátorů za telefonní služby. A někteří z nich se nestačili divit,“ varuje předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska (SOS MaS) Marcela Reichlová.

Poslala příteli od moře téměř tisícovku SMS

Na poradnu obránců spotřebitelů se obrátila například slečna Kamila, která strávila svou dovelenou na jednom z řeckých ostrovů. Protože byla čerstvě zamilovaná, a její milý zůstal v ČR, přála si s ním být ve spojení alespoň prostřednictvím SMS. V průběhu týdenní dovolené mu zaslala bezmála tisícovku textových zpráv a každý den si také alespoň jednou zavolali.

„Vycházela z toho, že její přítel má stejného operátora jako ona, a doma si přece píší a volají v rámci tarifu zdarma. Proto se nijak neomezovala ani v zahraničí. Pak však přišlo vyúčtování, a s ním šok. Všechny SMS i provolané minuty byly operátorem vyúčtovány,“ popisuje příběh slečny Kamily předsedkyně obránců spotřebitelů.

A zároveň vysvětluje, proč k tomu došlo. „S tím roamingem to až tak jednoduché není. Některé spíše levnější tarify se totiž při volání a esemeskování ze zahraničí chovají trochu jinak, než doma (v ČR). Jsou to ty, které obsahují bezplatná volání a SMS zprávy pouze do vlastní sítě konkrétního operátora,“ vysvětluje Marcela Reichelová. Jeden z nich využívá i slečna Kamila.

Stavební dělníci při teplotách nad třicet stupňů Celsia vypijí až třikrát více tekutin.
Hicy pohledem stavebního dělníka a „trolejbusáka“

Na co si máme dát pozor?

Obránci spotřebitelů upozorňují, že si lidé musí uvědomit, že takzvanou ,domácí cenou’, ze které se při vyúčtování vychází, je sice cena za volání v rámci ČR, ale cena za volání do sítě jiného operátora.

„Pokud tedy například v ČR bezplatně voláte pouze v síti konkrétního mobilního operátora, a do jiných sítí za poplatek, poté co vyjedete do zahraničí, bude volání mezi čísly v síti vašeho operátora zpoplatněno stejně jako volání mezi číslem vašeho operátora a číslem z jiné sítě. Spotřebitelům proto doporučujeme, aby si už před cestou do zahraničí zjistili, kolik je bude stát minuta hovoru či SMS z cílové destinace,“ doplnila Marcela Reichelová.

Jak se chovají jednotlivé tarify?
-Pokud máte některý z neomezených tarifů, využíváte minuty, SMS i data do všech sítí v EU stejně jako doma (nezaplatíte tedy nic navíc).
-Pokud máte tarif s volnými jednotkami (volné minuty, SMS), budete je v zahraničí čerpat stejně jako doma. Po jejich vyčerpání zaplatíte za minutu volání nebo SMS stejně jako v ČR. Doporučujeme si průběžně kontrolovat stav čerpání volných minut.
-Pokud máte tarif s volnými jednotkami nebo s neomezeným voláním pouze do vlastní sítě, pak u všech operátorů platí, že balíček minut a SMS do „vlastní“ sítě vašeho operátora v EU čerpat nelze! Platí se jako za minutu volání a SMS mimo vlastní síť!
(zdroj: SOS MSK)

Marie Dohnalová, obyvatelka Domova Slunečnice v Porubě.
Láhev s vodou má paní Marie pořád u sebe

Otázka pro JANU CHLOUBOVOU z Českého telekomunikačního úřadu: 

Jak mají zákazníci mobilních operátorů postupovat, aby si užili dovolené a telefonovali s klidem, že vědí, kolik za volání či SMS zaplatí?

Nejprve bych ráda upozornila, že nová pravidla se týkají výlučně roamingu. Volání z domácí sítě (ČR) kamkoliv na zahraniční číslo (ať se v dané chvíli nachází kdekoliv, třeba i v ČR) je mezinárodním hovorem (voláním do zahraničí) a na něj tato pravidla nedopadají. Operátoři je zpoplatňují zcela podle svého uvážení. O roaming se tedy jedná, pokud jsem s tuzemskou SIM kartou přihlášen v mobilní síti v zahraničí. Volání do zahraničí to je, pokud s českou SIM kartou v domácí české síti volám na zahraniční číslo, ať už se v dané chvíli nachází kdekoliv.

Zákazníkům bych určitě doporučila, aby si před odjezdem do zahraničí ověřili, zda a jaký roamingový tarif mají aktivovaný, a seznámili se s jeho podmínkami (ty jsou k dispozici vždy na webových stránkách příslušného operátora, případně v provozovnách, nebo je možné kontaktovat zákaznou linku). Popřípadě je možné vzhledem k zemi, kam má zákazník namířeno, zvážit změnu roamingového tarifu. Ne každý roamingový tarif je vhodný pro každou zahraniční destinaci a míru využívání služeb.