Ostravský rodák, který začínal s tenisem v Komenského sadech, ukončil aktivní kariéru už jako občan Spojených států amerických v roce 1994. Od té doby se věnuje hlavně golfu, ještě loni v létě trénoval Němce Alexandra Zvereva. 

Město Vítkov se nachází v okrese Opava, v kraji Moravskoslezském.
Vítkov: Ghetto je jinde, ale… Jak se zde žije?

„S Ivanem se známe dlouho, beru ho jako skvělého sportovce i člověka a také jako velkého ostravského patriota. Jsme kamarádi, moc si vážím toho, že Ivan je pořád velkým fandou hokejových Vítkovic. Chodil na ně ještě v době, kdy hrály na starém Kotasově stadionu,“ řekl pro Deník bývalý hokejový reprezentant, šéf Vítkovic a Lendlův blízký kamarád František Černík. 

„Jeho idoly byli tenkrát Láďa Vůjtek a Láďa Stránský, od kterých má i dresy, poslal jsem mu i repliku dresu z roku 1981, ve kterém jsme získali titul. I když se teď nevídáme tak často jako kdysi, jsme ve spojení. Přeji mu hodně zdraví, rodinné pohody a radosti z vnoučete,“ vzkázal Lendlovi prostřednictvím Deníku František Černík.

Vyhrál 94 turnajů

Lendl, jeden z pouhých sedmi českých členů tenisové Síně slávy, vyhrál během kariéry 94 turnajů ve dvouhře a šest ve čtyřhře. Pětkrát vyhrál Turnaj mistrů, třikrát US Open a French Open, a dvakrát Australian Open.

Zakletým pro něj zůstal Wimbledon, kde dvakrát ztroskotal ve finále. V roce 1980 pomohl získat pro tehdejší Československo premiérový daviscupový triumf.

Pro tenis měl dobrý základ. Oba rodiče totiž byli rovněž tenisté. Matka Olga několikrát vyhrála mistrovství republiky a otec Jiří, povoláním právník, se pohyboval mezi nejlepšími v zemi. 

Ilustrační foto.
Koronavirus, povolení testovat dostala i laboratoř Agel v Ostravě

Lendlovi kladli velký důraz také na vzdělání. Ivan tak po maturitě na gymnáziu začal studovat ostravskou Vysokou školu báňskou. Ve druhé polovině osmdesátých let se natrvalo usadil ve Spojených státech, kde se v roce 1989 oženil se Samanthou Franklovou, se kterou má pět dcer. Americké občanství obdržel v roce 1992. Ještě dva roky hrál, než jej chronické bolesti zad ve 34 letech přinutily ukončit kariéru.

„Obdivoval jsem Lendla i jeho éru. Posunul tenis nesmírně dopředu. I v tom, jak moc se pro něj obětoval. Byl k sobě neuvěřitelně tvrdý, absolutní profík. Tím ovlivnil řadu hráčů i mě,“ řekl již před lety švýcarský fenomén Roger Federer. 

Gólman Baníku Jan Laštůvka likviduje tutovku kapitána Sparty Bořka Dočkala.
Gólman Baníku Laštůvka po výprasku od Sparty: Na hřišti jsme působili divně