„Pan prezident jmenuje v úterý dne 27. srpna 2019 na Pražském hradě ve 13:15 hodin Lubomíra Zaorálka ministrem kultury,” napsal dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru.

Zaorálka navrhl na ministerstvo kultury předseda ČSSD Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že návrh na jeho jmenování podepíše ve čtvrtek večer. V pondělí by se měl Zeman se Zaorálkem setkat, již dříve ale uvedl, že s jeho výběrem souhlasí.

Spor o ministerstvo kultury zaměstnával politiky čtvrt roku. Tehdejší ministr Antonín Staněk sice v polovině května podal demisi, Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání nakonec odvolal bývalého ministra ke konci července. Minulý týden oznámil, že nehodlá jmenovat Šmardu, protože ho nepovažuje za kompetentního.

 Babiš, který se dříve Šmardy zastával, se poté připojil k Zemanově kritice místopředsedy ČSSD. Tento týden Šmarda oznámil, že se nominace vzdává. Zeman ve středu uvedl, že s nominací Zaorálka souhlasí. V pondělí ho prezident přijme na zámku v Lánech, oznámil Hrad.

Antonín Staněk
Nominace Zaorálka na kulturu? Dobrá volba, domnívá se Staněk
Lubomír Zaorálek.
Kultuře bude šéfovat politický matador Zaorálek. Čeká ho řada výzev