Jednání bude s největší pravděpodobností neveřejného. Jeden z aktérů totiž v době činu neměl osmnáct let. Do plnoletosti mu scházely jen desítky hodin. Jednání by mohlo být veřejné jen tehdy, pokud o to sám požádá. Přístupné je ze zákona až vyhlášení rozsudku. Ani poté však nebude možné publikovat jakékoliv údaje vedoucí k identifikaci mladíka, který nebyl v době činu plnoletý.

Požár dřevěného kostela v Gutech 2. 8. 2017.
Historicky cenný dřevěný kostel v Třinci-Gutech lehl popelem při nočním požáru

Mladík díky věku vyvázne i s podstatně s nižším trestem než jeho vrstevníci, a to i přesto, že podle některých informací se právě on stal strůjcem žhářského útoku.

Pokud bude uznán vinným, hrozí mu maximálně pět let vězení. Mladistvým lze sice uložit trest i v rozmezí od pěti do deseti let, ale to jen tehdy, pokud by za stejný čin hrozil dospělému pachateli výjimečný trest od dvaceti do třiceti let nebo doživotí. U projednávaného případu kvalifikovaného jako obecné ohrožení je sazba osm až patnáct let. Na mladistvého se vztahuje poloviční sazba, maximálně však zmíněných pět let.

Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Vyhořelý kostel v Gutech lze virtuálně prohlédnout v mobilu

K činu došlo v nočních hodinách 1. srpna loňského roku. Na zapálení se domluvili dva z obžalovaných, třetí je na místo přivezl autem.

Policisté mladíky dopadli nedlouho po činu. Znalecké posudky vyčíslily škodu na více než dvacet milionů korun.

Na místě památky vyroste do příštího roku nový kostel. Biskupství ostravsko-opavské obnoví původní kostel Božího Těla v Gutech ve spolupráci s firmou z Hošťálkové. Řemeslníci zpracovávají stovky kubíků dřeva.

Požár dřevostavby rodinného domu ve Vendryni.
Zásah bleskem způsobil požár rodinného domu na Třinecku