„Procento pozitivních případů stále narůstá a dnes je někde okolo 26 procent, zatímco před dvěma třemi týdny to bylo okolo tří až šesti procent. Jen v pátek přibylo v kraji skoro 900 a v neděli 538 nových případů. To je nejvíc v rámci celé republiky,“ řekl novinářům hejtman Ivo Vondrák (ANO). Podle něj to bylo i proto, že se udělalo přes 3000 testů.

Mladík se přiznal, že zpronevěřil pětadvacet milionů korun. Peníze prosázel.
Mladík z Ostravy prosázel 25 milionů. Peníze si bral z trezoru v práci

Podle aktuálních údajů je v nemocnicích na území Moravskoslezského kraje 198 pacientů, z toho 35 na jednotkách intenzivní péče a na ARO. „Problém je ten, že 168 pacientů je ve věku nad 65 let, tedy riziková skupina,“ dodal hejtman Ivo Vondrák.

Nedostatek zdravotníků

S postupem nákazy se však objevuje předpovídaný problém, a to je stále více nakažených zdravotníků. A ti už začínají chybět v nemocnicích. „Máme sice dostatek lůžek, ale nemáme dostatek zdravotníků, což už nyní znamená omezení plánované péče. Tento stav máme potvrzený napříč krajem,“ prozradil hejtman.

Kraj také apeloval na praktické lékaře, aby pomohli s pohotovostní službami, aby se lékaři v nemocnicích mohli věnovat pacientům, kteří to potřebují, a aby hygienikům pomáhali s tzv. triáží pacientů, tedy rozhodli, koho hospitalizovat a pro koho postačí domácí izolace.
Kapacity odběrových míst podle hejtmana nejsou plně vytíženy a otvírat další tak zatím není potřeba.

Obžalovaný tvrdí, že se stal obětí politického spiknutí.
Obžalovaný z přípravy vraždy v Ostravě mluvil o politickém spiknutí

„Musíme ale vytvořit odběrové místo pro členy záchranářských složek. Problém je ale v tom, že to chce další lidi a ti nejsou,“ konstatoval hejtman a dodal, že každopádně bude potřeba rozšířit mobilní odběrová místa pro starší občany, kteří se k odběrů sami nedostanou.

Hlídání pro děti zdravotníků

Pokud vláda rozhodne o uzavření prvního stupně základních skol, aktivuje se podle hejtmana systém, který fungoval na jaře. „Ukazuje se, že šíření epidemie ve školách je vysoké, takže uzavření škol je zřejmě nevyhnutné,“ řekl v pondělí odpoledne.
Podle Vondráka bude nutné zajistit hlídání pro děti, jejichž rodiče pracují jako zdravotníci, policisté a hasiči. „Tento systém máme vyzkoušený. Jen ho obnovíme,“ řekl.

Milan Baroš v dresu Vigantic
Baroš, hrdina z Vigantic. Ztratil rychlost, ale nikoliv fotbalový um

Rada kraje také v pondělí s okamžitou platností zrušila možnost, že lidé mohli navštívit vybrané památky a zajímavosti v kraji zdarma. Důvodem bylo nedodržování předepsaných hygienických nařízení. „Nelze tolerovat to, že před atrakcemi čekají lidí v dlouhých frontách, aniž by byl zajištěn patřičný odstup. Takže bohužel,“ konstatoval Vondrák.

K TÉMATU

Na trasování se hledají dobrovolníci


Co hygieniky nejvíce zaměstnává v těchto dnech a týdnech, je tzv. trasování neboli dohledávání kontaktů lidí, kteří s nakaženým mohli přijít do styku. Na hygienických stanicích telefonuje doslova každý, kdo může. Ani to však nestačí a proto pomáhají dobrovolníci. Hygienikům vypomáhají studenti medici z ostravské fakulty, 100 zaměstnanců poslala ostravská pobočka finančního úřadu a také krajský úřad. I přesto kraj požádal o pomoc s trasováním armádu.

„Zítra začnou se školením a budou nám pomáhat zejména o víkendech, kdy potřebujeme naše pracovníky nechat odpočinout,“ uvedla v pondělí ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

I přes velkou pomoc kraje, dalších úřadů i armády, budou hygienici pro trasování rádi za další dobrovolníky. Mohou se hlásit na e-mailu spolu2@msk.cz „Nabízí jim možnost, že budou pracovat z domova. Vše kolem smluv už s právníky řešíme,“ dodala ředitelka KHS Ostrava.